• 0

"Ne postoji tako jeftin i tako koristan materijal": Svi nosimo poliester, a to je i najveći problem

Poliester je jedan od najvećih zagađivača

  • 0
odeća

Foto: Freepik

Industrija mode ima problem sa poliesteromTo je najčešće korišćen odevni materijal na svetu, ali kao sintetički materijal napravljen od plastike, poliesteru je potrebno mnogo energije za proizvodnju i jako zagađuje vodu i vazduh, analiza je Saveta modnih dizajnera Amerike.

Modna industrija pokušava da se pozabavi tim problemom, ali nema jednostavnog rešenja, prema rečima izvršnog direktora jednog od najvećih svetskih proizvođača odeće.

- Ne postoji toliko sirovina koja je danas toliko jeftina i toliko svestrana kao poliester - rekao je Rodžer Li, koji vodi TAL Apparel sa sedištem u Hong Kongu.

Pored toga što je jeftin, poliester se ne gužva i može se prati na niskim temperaturama. Međutim, proces pranja takođe oslobađa sitna vlakna poznata kao mikroplastika, koja mogu biti štetna za morski svet. Iako poliester traje godinama, dugovečnost je mač sa dve oštrice - odeća može da se nosi više puta, ali će verovatno završiti na deponiji i neće se razgraditi.

Tokom poslednje dve godine došlo je do ogromnog ubrzanja upotrebe reciklirane plastike u modi.

- Razlog je taj što su se troškovi upotrebe svodili na istu cenu kao i korišćenje "finog" poliestera. I to je ključ - ako je cena ista... Štedi životnu sredinu (i ima) iste komercijalne troškove - navodi Li.

Čovek muškarac modni dodaci moda odeća

Foto: Shutterstock

TAL Apparel proizvodi odeću za poznate brendove, uključujući Barberi i sl. Osnivač je porodica Li koja je započela modni posao sa prodavnicom pamučnog platna 1856. Firmu je oživeo Rodžerov stric 1947. godine.

Trenutno je samo oko 14% poliestera proizvedeno od recikliranih vlakana.

TAL je uključen u istraživački institut za tekstil i odeću koji istražuje nove načine da modnu industriju učini održivijom. U novembru je institut pokrenuo „zelenu mašinu“, razvijenu sa H&M, koja može razdvajati mešovite materijale. Nova mašina deluje tako što razgrađuje pamučni deo materijala i ekstrahuje poliester, koji se potom može preraditi u odevne predmete.

Li misli da bi jedno od rešenja bila edukacija i uveravanje ljudi da im je potrebno manje odeće. To se odnosi naročito na one koji kupe nešto što je na sniženju 70 odsto, a zapravo im taj odevni predmet i nije potreban već su se poveli popustom.

Jedno od rešenja je takođe izrada odeće po meri, što TAL radi već 15 godina.

Video: Skidao selotejpom fleku pa upropastio perjanu jaknu

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>