• 1

Da li cene nafte čeka "usijanje"? Brent već premašio 70 dolara po barelu

Na potencijalni skok cena utiču češća putovanja, obnavljanje avio-saobraćaja i otvaranje ekonomija

  • 1
naftaš Foto: Freepik

Cene nafte bi ovog leta mogle privremeno da skoče na 80 dolara po barelu ili više, jer se potražnja oporavlja vrlo brzo, saglasni su tržišni analitičari.

Ekonomije se otvaraju i to je dovelo do rasta cena sirove nafte za oko 40 posto od početka 2021, a intenziviranje putovanja tokom letnje sezone odmora u SAD, kao i povećanje robnog transporta i i obnavljanje avio-saobraćanja - mogli bi dodatno da utiču na skok cena, piše CNBC.

Za potrošače, to znači da bi efekte poskupljenja goriva, do kojeg obično dolazi početkom leta, mogli da osete kasnije tokom sezone.

Fjučersi severnomorske nafte Brent, koja predstavlja međunarodnu cenovnu referencu za "crno zlato", porasli su u sredu 1,6 posto na 71,48 dolara po barelu, na najviši nivo od 8. januara 2020. Cena američke WTI nafte na terminskom tržištu, za isporuku u julu, takođe je ojačala za 1,6% na 68,83 dolara za barel.

- Potražnja raste vrlo brzo jer svi voze, vidimo da se i Evropa ponovo otvara. Čini se da je u Indiji dostignut vrhunac zaraze, u smislu broja slučajeva, što bi po mom mišljenju moglo da znači da će uslediti povratak mobilnosti - kaže Francisko Blanš, globalni strateg za sirovu naftu i derivate u "Bank of America".

Energetski analitičari su saglasni da svet čeka period viših cena goriva, ali se ne slažu oko toga u kolikoj meri ni koliko dugo. Blanš smatra da je Brent u ovom kvartalu već dostigao maksimum od 70 dolara, ali ima mnogo optimističnije srednjoročne procene od ostalih analitičara.

Kaže da bismo u naredne tri godine ponovo mogli da vidimo cenu od 100 dolara za barel i ostaje pri tom stavu. "To bi bila priča za 2022. i 2023. godinu", rekao je. Svoj stav argumentuje time da je "deo te priče činjenica da OPEK drži sve karte u rukama, da na strani ponude tržište ne odgovara naročito cenama, ali da postoji velika potisnuta tražnja, koju je saplela pandemija...".

nafta, naftovod Foto: Pixabay

- Takođe imamo rast inflacije na svim stranama, a nafta kaska s rastom u odnosu na cene u celoj ekonomiji - navodi Blanš. Članice Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEK) i njeni saveznici, grupa poznata kao OPEK+, postepeno vraća naftu na tržište. Saglasni su da sprovedu svoje ranije planirano povećanje proizvodnje od 350.000 barela dnevno u junu i još 450.000 barela dnevno počev od jula.

Saudijska Arabija je takođe odlučila da obustavi svoje dobrovoljno veće smanjenje pumpanja od oko milion barela dnevno, nego što se sporazumom OPEK-a tražilo od nje, a koje je uvela početkom godine. Grupa OPEK+ se dogovorila u aprilu da do kraja jula poveća proizvodnju za više od dva miliona barela dnevno.

Američki naftaši sada proizvode oko 11 miliona barela dnevno, u poređenju sa oko 13 miliona barela dnevno pre krize. Analitičari kažu da je neizvesno koliko će brzo i da li će američke kompanije obnoviti proizvodnju do tog nivoa. Suprotno od Blanša, potpredsednik analitičke kuće "IHS Markit", Danijel Jergin, procenjuje da će se cena nafte tokom ove godine u proseku zadržati na oko 70 dolara po barelu.

Video: Tankeri plutaju puni nafte koju niko neće

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>