• 0

Taman su počeli s radom, a već problemi: "ToMontenegro" kupio avion s tuđim motorom

Zakupnina nije plaćena od 1. decembra 2020. godine

  • 0
putovanje avionom Foto: Freepik

Američko-irska lizing kompanija "GECAS" zatražila je od Privrednog suda u Podgorici da joj prizna 354.845 dolara potraživanja od "Montenegro erlajnsa" (MA) u stečaju, zbog neplaćanja zakupa motora.

Reč je o motoru koji je instaliran u "embraeru 195", jednom od dva aviona koje je nova crnogorska avio-kompanija "ToMontenegro" kupila u februaru ove godine, saznaje Pobjeda.

Motor je u maju 2018. od "GECAS"-a iznajmio "Montenegro Erlajns" za 2.300 dolara dnevno. Tada je ugovoreno da se motor vrati 22. februara 2019. godine, što nije urađeno.

U avgustu 2020, aneksom ugovora je produžen zakup do kraja novembra prošle godine, koji je važio retroaktivno od februara 2019. Zakupnina, međutim, nije plaćena od 1. decembra 2020. godine.

Troškovi iznajmljivanja ovog motora od 2018. do danas dostigli su, prema nezvaničnim procenama, tri miliona dolara, što je trećina vrednosti novog motora. Zahtev za priznavanje potraživanja "GECAS" je dostavio Privrednom sudu 28. maja, preko ćerke firme "NL Investments", sa kojom je potpisan ugovor o zakupu motora.

"Kako je otvoren stečaj, poverilac ima pravo da potražuje 197.800 dolara za zaostale zakupnine do 28. aprila, zatim 69.000 dolara za zakup od 28. aprila do 28. maja, 2.000 dolara za osiguranje, 15.945 evra za kašnjenje sa plaćanjem kamate i 70.000 evra za očekivane troškove povraćaja motora", navodi se u dopisu dostavljenom sudu, u koji je Pobjeda imala uvid.

Navedeni iznosi su, kako se precizira, obračunati zaključno sa 28. majom i povećavaće se za 2.300 dolara za svaki dan za koji motor ne bude vraćen stečajnom poveriocu i dok bude u nezakonitom posedu stečajnog dužnika. Pored toga, potraživanje se može povećati ako motor ne bude u dogovorenom stanju ponovne isporuke.

Prema informacijama Pobjede, predstavnici "GECAS"-a su već nekoliko dana u Crnoj Gori gde utvrđuju kakvo je stanje motora i šta će se dalje dešavati sa njim. Instaliran je, inače, na jednom od dva aviona koji je "Montenegro Erlajns" iznajmljivao od "GECAS"-a po ugovoru o operativnom lizingu, a u februaru ih je "ToMontenegro" kupio za 21,78 miliona dolara.

putovanje avionom Foto: Freepik

Taj avion nije u plovidbenom stanju, već na aerodromu u Golubovcima čeka da bude osposobljen. Direktor "ToMontenegra", Predrag Todorović, izjavio je početkom ove nedelje da je avion u pripremi, te da će u narednim sedmicama biti osposobljen za saobraćaj.

Na tom avionu fali još jedan motor, koji je takođe iznajmljivao "Montenegro Erlajns", ali je njegov vlasnik došao po njega nakon što je flota prizemljena 26. decembra 2020. Iz "ToMontenegra" su potvrdili Pobjedi da su bili upoznati da kupuju avion sa tuđim motorom, koji dnevno košta 2.300 dolara.

"Imali smo uvid u situaciju sa avionima i motorima koje smo kupili, tako da u skladu sa tim i pripremamo operacije", kratko su rekli iz crnogorske avio-kompanije. Ugovor o kupovini ovih aviona nije predstavljen javnosti.

Video: Gasi se Montenegro Airlines-a, njen pilot se na najemotivniji način oprostio - u obliku srca!

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>