• 6

Javni dug Srbije ispod limita EU: Na kraju aprila iznosio 55 odsto BDP-a

Prema revidiranom planu izvršenja budžeta opšte države, za ovaj period je planiran fiskalni deficit od 45,2 milijarde dinara

  • 6
Srbija ekonomija biznis 1

Foto-ilustracija: Shutterstock

Javni dug Srbije iznosio je na kraju aprila ove godine 27,77 milijardi evra, odnosno 55 procenata bruto domaćeg proizvoda (BDP), objavilo je Ministarstvo finansija.

Javni dug je u aprilu u nominalnom iznosu opao za 370 miliona evra u odnosu na mart, a njegov udeo u BDP-u je na mesečnom nivou smanjen za 0,7 posto. Na kraju 2020. godine, javni dug Srbije je iznosio 26,66 milijardi evra, što je činilo 57,4 procenta BDP-a.

Deficit republičkog budžeta Srbije u prva četiri meseca 2021. godine iznosio je 40,2 milijardi dinara, takođe je danas objavilo Ministarstvo finansija. U posmatranom periodu su ostvareni prihodi u iznosu od 427,3 milijarde dinara, a rashodi su iznosili 467,6 milijardi dinara.

Samo u aprilu, deficit je iznosio 16,7 milijardi dinara, pri čemu su naplaćeni prihodi u iznosu od 109,6 milijardi dinara, dok su rashodi iznosili 126,4 milijarde. Poreski prihodi su iznosili 98 milijardi dinara.

Najveći deo poreskih prihoda odnosi se na uplatu PDV-a, 57,3 milijardi dinara, i akciza - 19,1 milijardi. Neporeski prihodi su iznosili 10,9 milijardi dinara, a priliv donacija 0,7 milijardi dinara.

Na strani rashoda, izdaci za zaposlene su iznosili 27,1 milijardi dinara, subvenicije su isplaćene u iznosu od 25,8 milijardi (zbog isplate direktne pomoći privredi u okviru novog paketa mera za borbu protiv efekata pandemije), a transferi fondovima PIO, RFZO, NSZ i fondu SOVO - iznosili su 28,9 milijardi dinara.

Na nivou opšte države, u periodu januar - april ostvaren je fiskalni deficit od 9,0 milijardi dinara i primarni fiskalni suficit od 41,9 milijardi. Prema revidiranom planu izvršenja budžeta opšte države, za ovaj period je planiran fiskalni deficit od 45,2 milijarde dinara, navodi se u saopštenju Ministarstva finansija.

Video: Ovako se u 2 klika prijavljuje za 3000 dinara od vakcine

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Noki

    Ne radujem se.Sada kreće pomoć RS, poklon vakcine i ostala darovanja umesto da se pare čuvaju za crne dane.

  • Roki

    Mi ćemo na kraju biti u pozitivnu samo bez ljudi i dece prazni 😂😂😂😂

  • J

    Jao mene to nece vratiti ni nase bele pcele ni beli orlovi(13. i 16 .unuce)

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke