• 2
 ≫ 

Raj za strance: Ko kupuje više od 40 odsto nekretnina u Istri?

 ≫ 

Rast cena nekretnina u novijem periodu podsticali su izuzetno povoljni uslovi finansiranja, uz rast štednje domaćinstava

  • 2
Rovinj

Rovinj / foto: pixabay.com

U godini pandemije i zemljotresa u Hrvatskoj je prodato skoro 32.000 nekretnina, tri hiljade manje nego 2019. godine, a taj pad je uglavnom vezan za priobalje i jadranske županije, dok su u Istri gotovo svaku drugu nekretninu kupili stranci.

Najviše stanova prodato je u Zagrebu i Zagrebačkoj županiji, oko 12.000, a nešto više od 10.000 nekretnina promenilo je vlasnika u jadranskim županijama i nešto više od 9.000 u svim ostalim sredinama u Hrvatskoj, piše Večernji list.

Stranci su prošle godine kupili četiri od deset prodatih nekretnina u Istarskoj županiji, tri od deset u Primorskoj-goranskoj, svaku četvrtu u Zadarskoj županiji, svaku petu počevši od Dubrovnika do šibenskog područja i 16 posto u Splitsko-dalmatinskoj županiji.

Najviše stranih kupaca nekretnina dolazi iz Nemačke, Austrije i Slovenije.

"Tržište stambenih nekretnina u 2020. godini pokazalo je otpornost na aktuelnu krizu, pa bi u idućem periodu mogli jačati rizici za finansijsku stabilnost, povezani s tim tržištem", zaključuje centralna banka u najnovijoj analizi "Finansijske stabilnosti u zemlji". Godišnja stopa rasta cena stambenih nekretnina iznosila je 7,7%, i tek se blago usporila u odnosu na porast od 9% iz 2019. godine.

Time je nivo indeksa cena stambenih nekretnina za celu Hrvatsku u 2020. premašio nivoe iz perioda pre izbijanja svetske finansijske krize 2008. i dostigao dosad najviše vrednosti.

Rast cena nekretnina u novijem periodu podsticali su izuzetno povoljni uslovi finansiranja, nastavak programa subvencionisanja stambenih kredita, kao i stabilnost zaposlenosti i dohodaka, uz rast štednje domaćinstava.

Video: Ovako se u 2 klika prijavljuje za 3000 dinara od vakcine

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>