• 6

Svetski Dan bezbednosti hrane: "Građani Srbije mogu biti sigurni da jedu kvalitetne namirnice"

Procene su da jedan odsto svetskog stanovništva godišnje ima negativne posledice usled konzumiranja nebezbedne hrane, dok oko 400.000 njih ima teže oblike bolesti

  • 6
Slanina tanjir jelo hrana

Foto: Shutterstock

U svetu se danas obeležava Dan bezbednosti hrane, a iz Direkcije za nacionalne referentne laboratorije kažu da građani Srbije mogu biti sigurni da jedu kvalitetnu hranu, kao i da je ono što piše na deklaraciji apsolutno u skladu sa tom grupom proizvoda.

Direktor direkcije, Nenad Dolovac, navodi da su standardi o proizvodnji, bezbednosti i kontroli hrane u skladu sa evropskim, pre svega, "zbog zdravlja ljudi, ali i činjenice da Srbija najviše hrane izvozi na tržište EU".

Dolovac kaže da je pre nekoliko godina bila krucijalna izmena i dopuna Zakona o bezbednosti hrane, a u toku je, navodi, nova izmena tog zakona koja će doneti lakše i brže kontrole domaćih proizvođača i robe koja se uvozi.

- Takođe, izmene zakona se usmeravaju i na tome da će pravilnici, koji određuju parametre sistema bezbednosti hrane, moći na lakši i brži način da se usklađuju sa evropskim i svetskim trendovima - navodi Dolovac. Dodaje, da je to jako važno i zbog zdravlja građana, ali i zbog mogućnosti da naši proizvođači nesmetano izvoze proizvode na strana tržišta.

Pored usklađivanja naših propisa sa evropskim, Dolovac ističe i veliku ulogu inspekcije. Navodi da inspekcije kontrolišu čitav proces domaće proizvodnje hrane: od kontrole sirovina, preko kontrole u procesu proizvodnje, do nasumične kontrole na rafovima. Vrše se i kontrole uvozne robe na granicama.

Objašnjava i da postoje planski dokumenti Ministarstva poljoprivrede i Ministarstva zdravlja, koji tačno određuju koliko se, kako, na koliko uzoraka i u kojim objektima određeni proizvodi kontrolišu. "Za onu hranu gde postoji veći rizik da je nebezbedna - vrši se više kontrole, a s druge strane, neka grupa proizvoda ako duži vremenski period nije bila sporna, ona se ređe kontroliše", navodi Dolovac.

Prodavnica, supermarket, kupac, devojka, maska

Foto: Shutterstock

Kada je reč o kontroli na pijacama, Dolovac kaže da tu kontrole vrše inspekcije i Ministarstva poljoprivrede i Ministarstva zdravlja, i da je najvažniji segment kontrola voća i povrća, odnosno upotreba pesticida. "Sve aktivne materije pesticida koje se koriste u Srbiji, kao i njihova primena i način primene, usklađene su sa EU", kaže Dolovac.

Naglašava i da veliku odgovonost, pored države, za bezbednost hrane nose farmeri. "Od pojedinca, odnosno građana, bezbednost hrane najmanje zavisi, na njemu je da odluči šta će da konzumira. Na ministarstvima, inspekcijskim službama i onima koji posluju sa hranom je da sve što je na rafovima bude apsolutno bezbedno", kaže i dodaje da je sve što je legalno u lancu prodaje, istovremeno i bezbedno.

Dolovac apeluje da građani nikako ne kupuju hranu na neregistrovanim mestima. Ističe da je takvih mesta u Beogradu i Srbiji sve manje, jer inspekcijske službe brzo reaguju kada se pojave nelegalna mesta za prodaju hrane. Procene su, dodaje on, da jedan odsto svetskog stanovništva godišnje ima negativne posledice usled konzumiranja nebezbedne hrane, dok oko 400.000 njih ima teže oblike bolesti.

Video: Mleko od kobile jedno je od najskupljih na svetu: Pola litre košta 1770 dinara a vredi i mnogo više

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • A. P

    Neslusam nikoga. Jos uvek jedem pravu prirodnu hranu. Spremam sam po mom izboru. Hrana je glavni izvor zdravlja. Domace a nije svetsko. Jos uvek Srbija ima zdravu hranu vazduh. Pa je i svet radi toga postao zavidan. Dokle ce biti tako videcese. Imunitet.

  • Perovic Slobodanka

    Mi jedemo zdravu hranu ha ha ha Da, ali malo sutra. Mi jedemo ovde ono što neće da jedu i piju u Evropi.

  • Nenad

    Hahahaha, slatko se nasmejah

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke