• 1

SAD zaplenile 2,3 miliona dolara u bitkoinima, nakon sajber napada na najveći naftovod

Veruje se da iza napada stoji "Darksajd", hakerska grupa koja postavlja zloćudne softere i nakon toga od meta iznuđuje novac

  • 1
bitkoin

Foto: Freepik

Američko Ministarstvo pravde saopštilo je juče da je uspelo da povrati 2,3 miliona dolara vrednosti u kriptovalutama koje je platila kompanija "Colonial Pipeline", najveći naftovod u SAD, nakon hakerskog ransomver napada na tu kompaniju prošlog meseca.

Zamenica američkog državnog tužioca, Lisa Monako, rekla je da su istražitelji zaplenili 63,7 bitkoina, čija se vrednost sada procenjuje na oko 2,3 miliona dolara, a koje je "Colonial Pipeline" platio nakon hakerskog napada, koji je doveo do velikih nestašica na benzinskim pumpama duž istočne obale SAD, prenosi Rojters.

Ministarstvo pravde je pronašlo i vratilo većinu otkupnine koju je platila kompanija, navela je Monako. "Colonial Pipeline" saopštio je da je hakerima platio skoro pet miliona dolara kako bi ponovo imao pristup svom sistemu.

Ransomver je vrsta štetnog softvera koji ograničava pristup računarskom sistemu ili pohranjenim podacima i traži otkupninu od mete napada. Veruje se da iza napada stoji "Darksajd", hakerska grupa koja postavlja zloćudne softere i nakon toga od meta iznuđuje novac.

Video: Naftaši se ubrzano digitalizuju

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Laloš

    8. jun 2021 | 10:49

    Kako zaplenili pa bitkoin je vitalna lova onda znači kobojagi zaplenili, ludi Ameri 🤣😂😅👹

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>