• 0

Akcije ovih kompanija su novi hit na tržištu: "Čašćavanje" im osiguralo pobedu u doba krize

Dividende američkih firmi bi ove godine mogle porasti 5 odsto

  • 0
dividende, pare, novac, biznis

Foto: Shutterstock

Na ekonomskom planu došlo je do dosta previranja otkako je nastupila pandemija kovida-19. Rizične imovine postale su sve privlačnije ulagačima, dok su nacionalne valute imale bolje i dosta loše dane.

Konkretno sada, američki dolar je skliznuo noćas na azijskom trgovanju, jer su nešto slabiji podaci o zapošljavanju u SAD - od očekivanih - naveli investitore da preispituju svoje procene o potencijalno bržem smanjenju podsticaja Federalnih rezervi i da sačekaju nove pokazatelje o američkoj inflaciji krajem sedmice.

Ipak, jedna "grupa" kompanija, koje se nalaze u tzv. cikličnom sektoru, trebalo bi da izađe kao pobednik iz aktuelne krize. Deo američkih firmi koje su, usled nesigurnosti zbog pandemije, obustavile isplatu dividendi - sada opet "časti" deoničare, te je porastao i interes investitora za njihovim akcijama.

Prema pisanju "Financial Times"-a, koji se poziva na podatke EPFR-a, od početka marta ove godine, samo u dve nedelje nije zabeležen neto priliv u globalne investicione fondove koji koji biraju dividendne deonice. U sedmici koja je završena prošle srede, ovaj tip fonda privukao je čak 675 miliona dolara.

Ovaj trend je posebno očigledan u SAD. Tamošnji dividendni investicioni fondovi nisu upisali nedeljni odliv još od kraja januara. U poslednje tri majke nedelje, u takve fondove se svake sedmice slivalo najmanje milijardu dolara. Nedelja završena 2. juna - zaključena je sa 700 miliona dolara dodatnog kapitala.

Toni DeSpirito, jedan od investicionih direktora u najvećem svetskom društvu za upravljanje investicionim fondovima "BlackRock", kaže da "investitori više ne brinu oko novih smanjenja ili obustava isplate dividendi, te opet ulivaju novac u obveznice koje stvaraju tu vrstu prihoda".

Podsećamo, tokom 2020. oko 40 kompanija iz indeksne korpe S&P 500 obustavilo je isplatu dividendi. Među njima, više od 10 je najavilo obnovu isplata dobiti akcionarima do kraja maja, pokazuju podaci koje je prikupio Hauard Silverblat, analitičar S&P "Dow Jones Indices"-a.

Što se tiče ostatka godine, on očekuje da će se dividende kompanija iz sastava S&P-a 500 nastaviti poboljšavati, sa rastom od 5 odsto tokom 2021. godine. Poređenja radi, lani su dividende iz pomenute "korpe" porasle samo 0,7 posto. Ovakva očekivanja se svakako odražavaju i na rast cena takvih deonica.

Video: Evo ko su najbogatije žene na svetu

(Telegraf Biznis)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke