• 0

Akcije ovih kompanija su novi hit na tržištu: "Čašćavanje" im osiguralo pobedu u doba krize

Dividende američkih firmi bi ove godine mogle porasti 5 odsto

  • 0
dividende, pare, novac, biznis

Foto: Shutterstock

Na ekonomskom planu došlo je do dosta previranja otkako je nastupila pandemija kovida-19. Rizične imovine postale su sve privlačnije ulagačima, dok su nacionalne valute imale bolje i dosta loše dane.

Konkretno sada, američki dolar je skliznuo noćas na azijskom trgovanju, jer su nešto slabiji podaci o zapošljavanju u SAD - od očekivanih - naveli investitore da preispituju svoje procene o potencijalno bržem smanjenju podsticaja Federalnih rezervi i da sačekaju nove pokazatelje o američkoj inflaciji krajem sedmice.

Ipak, jedna "grupa" kompanija, koje se nalaze u tzv. cikličnom sektoru, trebalo bi da izađe kao pobednik iz aktuelne krize. Deo američkih firmi koje su, usled nesigurnosti zbog pandemije, obustavile isplatu dividendi - sada opet "časti" deoničare, te je porastao i interes investitora za njihovim akcijama.

Prema pisanju "Financial Times"-a, koji se poziva na podatke EPFR-a, od početka marta ove godine, samo u dve nedelje nije zabeležen neto priliv u globalne investicione fondove koji koji biraju dividendne deonice. U sedmici koja je završena prošle srede, ovaj tip fonda privukao je čak 675 miliona dolara.

Ovaj trend je posebno očigledan u SAD. Tamošnji dividendni investicioni fondovi nisu upisali nedeljni odliv još od kraja januara. U poslednje tri majke nedelje, u takve fondove se svake sedmice slivalo najmanje milijardu dolara. Nedelja završena 2. juna - zaključena je sa 700 miliona dolara dodatnog kapitala.

Toni DeSpirito, jedan od investicionih direktora u najvećem svetskom društvu za upravljanje investicionim fondovima "BlackRock", kaže da "investitori više ne brinu oko novih smanjenja ili obustava isplate dividendi, te opet ulivaju novac u obveznice koje stvaraju tu vrstu prihoda".

Podsećamo, tokom 2020. oko 40 kompanija iz indeksne korpe S&P 500 obustavilo je isplatu dividendi. Među njima, više od 10 je najavilo obnovu isplata dobiti akcionarima do kraja maja, pokazuju podaci koje je prikupio Hauard Silverblat, analitičar S&P "Dow Jones Indices"-a.

Što se tiče ostatka godine, on očekuje da će se dividende kompanija iz sastava S&P-a 500 nastaviti poboljšavati, sa rastom od 5 odsto tokom 2021. godine. Poređenja radi, lani su dividende iz pomenute "korpe" porasle samo 0,7 posto. Ovakva očekivanja se svakako odražavaju i na rast cena takvih deonica.

Video: Evo ko su najbogatije žene na svetu

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>