• 0
 ≫ 

Iz Svetske banke potvrdili prognozu rasta Srbije: Privreda napreduje 5% u 2021. godini

 ≫ 

U januarskim prognozama predviđali su rast naše zemlje od 3,1 odsto

  • 0
Srbija ekonomija biznis Foto-ilustracija: Shutterstock

Svetska banka je zadržala prognozu privrednog rasta Srbije za 2021. godinu na 5,0 procenata, u novom, junskom izveštaju "Globalni ekonomski izgledi".

Ova međunarodna finansijska institucija je time ostala pri projekciji rasta srpske ekonomije u 2021, koju je u aprilu povećala za 1,9 procentnih poena u odnosu na predviđanja iz januara.

U novom izveštaju, objavljenom danas na internet stranici Svetske banke, zadržana je i prognoza rasta bruto domaćeg proizvoda (BDP) Srbije za 2022. godinu na 3,7 posto, koja je u aprilu takođe povećana za 0,3 procentna poena u odnosu na januar.

Za 2023. godinu projektuje se stopa rasta od 3,9 odsto. Na početku ove godine, podsećamo, Svetska banka je u januarskim prognozama predviđala rast Srbije u ovoj godini od 3,1 odsto i rast od 3,4 procenta u 2022.

Premijerka Ana Brnabić sastaje se danas, u 14 sati, sa novim šefom Svetske banke u Srbiji, Nikolom Pontarom, i odlazećim šefom Stivenom Ndegvom.

Svetska banka očekuje rast globalne ekonomije od 5,6 posto u 2021. godini, što je najbrži rast nakon recesije u poslednjih 80 godina, uglavnom zahvaljujući snažnom oporavku nekoliko vodećih ekonomija sveta.

Video: Vučić: Prosečna plata u martu 555 evra, to smo čekali

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>