• 0

Iz Svetske banke potvrdili prognozu rasta Srbije: Privreda napreduje 5% u 2021. godini

U januarskim prognozama predviđali su rast naše zemlje od 3,1 odsto

  • 0
Srbija ekonomija biznis

Foto-ilustracija: Shutterstock

Svetska banka je zadržala prognozu privrednog rasta Srbije za 2021. godinu na 5,0 procenata, u novom, junskom izveštaju "Globalni ekonomski izgledi".

Ova međunarodna finansijska institucija je time ostala pri projekciji rasta srpske ekonomije u 2021, koju je u aprilu povećala za 1,9 procentnih poena u odnosu na predviđanja iz januara.

U novom izveštaju, objavljenom danas na internet stranici Svetske banke, zadržana je i prognoza rasta bruto domaćeg proizvoda (BDP) Srbije za 2022. godinu na 3,7 posto, koja je u aprilu takođe povećana za 0,3 procentna poena u odnosu na januar.

Za 2023. godinu projektuje se stopa rasta od 3,9 odsto. Na početku ove godine, podsećamo, Svetska banka je u januarskim prognozama predviđala rast Srbije u ovoj godini od 3,1 odsto i rast od 3,4 procenta u 2022.

Premijerka Ana Brnabić sastaje se danas, u 14 sati, sa novim šefom Svetske banke u Srbiji, Nikolom Pontarom, i odlazećim šefom Stivenom Ndegvom.

Svetska banka očekuje rast globalne ekonomije od 5,6 posto u 2021. godini, što je najbrži rast nakon recesije u poslednjih 80 godina, uglavnom zahvaljujući snažnom oporavku nekoliko vodećih ekonomija sveta.

Video: Vučić: Prosečna plata u martu 555 evra, to smo čekali

(Telegraf Biznis)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke