Dva razloga zašto ugostitelji u Beogradu ne mogu nikako da nađu konobare: "Moramo da ih uvozimo"
Širom regiona, a i u Srbiji, nedostaje radne snage, s produžetkom radnog vremena, to se posebno vidi kod ugostitelja - fale konobari i kuvari. Proveravali smo kakve bi posledice mogle da budu po tu industriju?
Danas sam bio u jednoj nemackoj fabrici u Srbiji,kukaju da nemaju radnike i ja kazem kako nemate?da li nudite platu bar 50,60.000 din?odgovor je bio da je plata dosta manja e zato i ne mogu naci radnika....
Kad ste se bahatilii prošlog leta jer je bio veliki izbor konobara, niste razmišljali unapred.
Ucenjivali ste ljude, niste hteli da primate starije od 30 god, davali ste minimalne plate, krali od zaposlenih državnu pomoć... Pa sad kukate... Imam 26 godina rada u ugostiteljstvu, 10 na brodu.. Nikad nisam doživeo toliko ponižavanje na oglasima i na poslu.
Karma je čudo! Kako zračiš, tako i privlačiš!
Pa naravno da nece niko da radi kada ne placaju kako treba vode se politikom oni imaju baksis ajd da im damo platu 25k... a sta ako ja nemam baksia svaki put kakav treba da bude... u mld-u imam platu kao konobar 40k a u bgu daju 25k ko ih šiša da ne kazem nesto drugo nek rade sami...
Ja sam radiokaokonobar u jednom etno restoranu imao sam u proseku dnevno oko 6000 dinara baksisa... Gore dole.. Jednom sam imao cak 13.500 din baksisa.. Zalomi se..
U Srbiji sam 20 god u poslu i posta sam majstor i zadnjih 15 god sam majstor.Promenio sam tri firme i imam uplaceno 3 god radnog staza.Taj posao konim se bavim je trazen u evropi a kod nas isto nema radnika.Poslodavci ovde tretiraju samo kao potrosnu robu.Sve traze minimalno daju.Ja sam se pokupio i otisao preko.Za 4 meseca zaradim kao u Srbiji za god dana.Firma mi uradila papire,placa mi stan.Sad porodica mi u Srbiji i tesko je.Ali ljudi gazde koje zaposljavanu ljude su katastrofa.Tera nas sto mozemo da radimo da idemo i tako ce biti.Polako samo nece imati ko sraf da usrafi za 10 god.Ja cu da odvedem iz Srbije 5 ljudi sigurno.
Ja cu da vam kazem zasto ne mogu! Od kako je pocela epidemija, pljustali su otkazi! Smanjili su plate! Nisu davali minimalac koji je uplacen za radnike ili su odbijali doprinose koje moraju da placaju pa su radnici dobijali samo 8000.u martu su dali samo pola plate! Ne prijavljuju radnike! Ne placaju prekovremeno! I stvaraju najstrasniju tenziju radnicima! E to zato su svi otisli!!! I vecina je izasla iz posla i tek ce izaci!!! Ugostiteljstvo je palo na najnize grane ikada!!! Zato nece vise imati normalne radnike! I ne trebaju!!! Kad daju bedni minimalac platu a da su cene skocile!!!
Pa dovedite konobare iz pakistana, bangladeša i slično kad neće naši u ovom blagostanju da rade ili zaposlite vašu rodbinu i super lova ostaje u porodici!
U Dalmaciji je plata leti oko 1200 evra + baksis sta nije mala stvar ako si u dobrom kaficu, restoranu il konobi... zimi ide na 900 evra, al opet sa baksisom navuces za cigare i sl, a to znaci jer ostaje ti vise od plate... stanovi za najam su skupi, al odkad je korona i to je malo regulisano tako da za lepo uredjen stan izdvojis 300-400 evra sa rezijama... al i ovde vlada pobuna jer mnogo se radi, jedna smena se posteno namuci i zameraju im domaci sta su najcesce na minimalac prijavljeni... ugl ima nas dosta Srba, posebno od Splita do Makarske i to konobari i kuvari, a kuvari imaju 2000 evra, negde i vise... treba platit svakog posteno pa ce da bude radne snage svugde, a ne gazde da trpaju, segace se, a radnik im za hleb nema... lep pozdrav iz Splita
Da, moguce da je plata 1200, ali za radno vreme od 12h i bez slobodnog dana. U prevodu, to je realna plata od nekih 700-800€ od kojih vise od pola ode na stan i rezije. Nista posebno.
Kako država odera ugostitelje, kad oni gotovo i ne izdaju fiskalne racune.Svi kafici u N Sadu su puni po celi dan a ugostitelji nemaju zarade. Kako to?
A kada je bila korona trazili ste da vam se vraca minimalac od drzave,nije vas interesovalo kako ce radnici prezivjeti, uslovljavali ste nas otkazima, sad mogu da biram radnika itd. E pa sve dodje na naplatu, objekti koji su ispostovali svoje radnike sada ne traze konobare i kuvare a vi ostali treba i da se ugasite...... lepo menadzer, sef i gazda neka konobarisu i razvlace picu.
Ma idi begaj! Imate isti PDV kao i bilo ko drugi a radnike placate manje nego bilo ko drugi. Ajde, ako te nije sramota, otkrij koliko placas 1kg kafe a koliko dobijas kafa od tog kilograma i koliko ne tvoj cist profit!?
Ako u ovakvoj Srbiji, neka bransa moze da konkurise platama po belom svetu,onda je to ugostiteljstvo.Pa dajete plate 200-400€ a radite bolje od pola EU.Nigde se nedzabalebari i nepune lokali kao kod nas.
Radio sam u srbiji kao konobar 10 godina i nisam bio prijavljen..u Raski ssm imao 28000 platu..a u Bg dobar lokal na dunavu 24000..smesno kao imaces baksis..otisao sam u Cg i super mi je vec 5 god zivim ovde.. 400e plata prijava..i baksis u smeni od 25e do 70...
Samo za ove sto udaraju minus na komentar...za 5 god sam ustedeo u Cg 20 hiljada..a u Srb bi imao 2 kredita da vracam😂 jos neku Ruskinju da ozenim i to je to..pozdrav sa Jadrana🙋
Tamo radiš 2- 3 meseca od jutra do sutra, a ovde hoćeš radno vreme, odredjen broj stolova, zdravstveno, penziono, plaćen prevoz ili na divlje šta "uloviš".
Stalno se priča o konobarima i kuvarima. Jedni imaju dobru platu drugi bakšiš, a niko ne pominje šankere. Najmanju platu imaju a na kraju radnog veka ode im kičma, vene i ruke se iskrive od vode. Kada će neko njih da pomene. Još im posle lekari ne priznaju profesionalna obolenja. Dokle će da se favorizuju konobari, pa ne zavisi samo od njih ugostiteljstvo.
Pitam se sada sta smo citali sve vreme i kakve smo sve zalopojke slusali dok zbog covida ugostitelji nisu radili. Da li je drama bila zbog gazdi ili zaposlenih? Cini mi se zbog prvih! Smradovi naviknuti na jednosmerni tok novca. Samo prema njihovom dzepu. Nikako kontra. Dajte normalnu platu, normalno radno vreme, prijavite radnika, dajte godisnji odmor, ispostujte zakon o radu i bice kandidata za posao. Sram vas bilo!
Конобари су минимално плаћени , раде углавном непријављени , цене у кафанама и кафићима су астрономске , најчешће гости не добијају фискалне рачуне . Газде се бахате у најскупљим аутомобилима и живе у луксузу . Сад кукају да нема конобара . Како сте се понашали господо газде тако сад и пролазите !
Do koga je?? Konobara ili vlasnika??? Vlasnika. Zašto?? Svi bi oni da se radi za sitne i male dnevnice (1000-1200) sa izgovorom, pa imate bakšiš. A šta tebe briga za bakšiš, njega ima ili nema , jel gazda nadoknadi bakšiš - naravno ne. Vlasnici poslastičarnica koji su druge vere, nemaju taj problem sa zaposlenim, dnevnica 2000-2500 dinara nema bakšiša, jedeš kolače, torte, sladoled, kafa,limunada i sve to + dnevnica, kod naših žao im je i kafu zaposlenom dati da popije, a o slobodnim danima i zakonu o radu( bolje da ćuti).
Kad bi bolje placali, i postovali zakon, ne bi kukali, za konobarima.
Malo placaju, mnogo se vise radi nego sto pisete,nepostuje se rad,niti radnik,vec samo zarada.
Kafa u soljici, nema tacna, nema ratluk, nema keksic, eventualno casa vode. Sama kafa neki kiseo ukus ima, konobarica mlada utegnuta u helanke, istresla guzove, zvace zvaku, ne mozes da je dozoves da platis nego je jurim po zadimljenom lokalu, ne donosi ti racun i za sta ja tu da ostavim baksis? Nije baksis stvar kulture, baksis je kada si zadovoljan uslugom i ne sme da se podrazumeva.
Taj gazda koji trazi utegnutu konobaricu sa izbacenim guzovima, jasno ti je da mu je kvalitet nula. Vec na konto neke takve koja "vabi" goste mu treba. Takvom nije stalo do ugleda, usluge, profesionalnosti nego ako mogu radnice i da zavrckaju usput. Tuzno. Nekada su konobari i konobarice u pravim ugostitljskim objektima bili cenjeni i postovani i imali svoje dostojanstvo. Ovo danas budi Bog s'nama na sta lice i kakav pristup imaju. Kada ih upitas za neko jelo, preporuku kao da si ih pitao kvantnu fiziku, pa krene da koluta ocima i UH-će. Oni sto su valjali su odvano u penziji, a ova nekolicina valjanih, sto cene sebe i nece da vrckaju u helankama i mlate dekolteom su otisli naravno preko. Pa sad mnogima rade neskolovani konobari frizerke, stolari i automehanicari. Parola daj sta das.
Mene samo čudi kada Poslodavci se iščuđavaju zašto Radnici napuštaju Posao ,odlaze i sve teže pronalaze radnu snagu . Razlog je jednostavan .. Pa platite adekvatno Radnika i ispoštujte njegova prava Godišnjeg odmora ,Regresa itd. Dobrog Radnika treba čuvati a ne udri Konja koji vuče ....
Ko da im radi za 30 000.Bolje da sede kuci.Tako imaju manje troskova.Dolazak na posao i odlazak sa posla kosta vise mesecno nego plata.Kad sede nemaju prihoda ali ni rashoda.Isplati se ne raditi za tu sumu .Ovako se stresiras,odose pare na razne lekare.Neka podignu plate pa da vide da li ce im nedostajati osoblja za rad .
Sima
Danas sam bio u jednoj nemackoj fabrici u Srbiji,kukaju da nemaju radnike i ja kazem kako nemate?da li nudite platu bar 50,60.000 din?odgovor je bio da je plata dosta manja e zato i ne mogu naci radnika....
Podelite komentar
Marija Jovicic
Zasto u Srbiji nema radnika pa za 30000 niko nece da radi..... Realno....
Podelite komentar
Dejan
Pa nece niko da radi za minimalac,nece da placaju prekovremeno i to malo crkavice ne daju na vreme.
Podelite komentar
Zlatan Bozicic
Kad ste se bahatilii prošlog leta jer je bio veliki izbor konobara, niste razmišljali unapred. Ucenjivali ste ljude, niste hteli da primate starije od 30 god, davali ste minimalne plate, krali od zaposlenih državnu pomoć... Pa sad kukate... Imam 26 godina rada u ugostiteljstvu, 10 na brodu.. Nikad nisam doživeo toliko ponižavanje na oglasima i na poslu. Karma je čudo! Kako zračiš, tako i privlačiš!
Podelite komentar
Lazar
Pa naravno da nece niko da radi kada ne placaju kako treba vode se politikom oni imaju baksis ajd da im damo platu 25k... a sta ako ja nemam baksia svaki put kakav treba da bude... u mld-u imam platu kao konobar 40k a u bgu daju 25k ko ih šiša da ne kazem nesto drugo nek rade sami...
Podelite komentar
Petar
Ja sam radiokaokonobar u jednom etno restoranu imao sam u proseku dnevno oko 6000 dinara baksisa... Gore dole.. Jednom sam imao cak 13.500 din baksisa.. Zalomi se..
Podelite komentar
Milence
Pitanje? Koliko je BAKSIS Dostupan svim konobarima u svim ugostiteljskim objektima.
Podelite komentar
Exx
@Milence
Bakšiš zavisi i od ljubaznosti konobara. Namćor ga neće dobiti od mene.
Podelite komentar
p.s
U Srbiji sam 20 god u poslu i posta sam majstor i zadnjih 15 god sam majstor.Promenio sam tri firme i imam uplaceno 3 god radnog staza.Taj posao konim se bavim je trazen u evropi a kod nas isto nema radnika.Poslodavci ovde tretiraju samo kao potrosnu robu.Sve traze minimalno daju.Ja sam se pokupio i otisao preko.Za 4 meseca zaradim kao u Srbiji za god dana.Firma mi uradila papire,placa mi stan.Sad porodica mi u Srbiji i tesko je.Ali ljudi gazde koje zaposljavanu ljude su katastrofa.Tera nas sto mozemo da radimo da idemo i tako ce biti.Polako samo nece imati ko sraf da usrafi za 10 god.Ja cu da odvedem iz Srbije 5 ljudi sigurno.
Podelite komentar
Milos
@p.s
Bravo
Podelite komentar
Konobar
Ja cu da vam kazem zasto ne mogu! Od kako je pocela epidemija, pljustali su otkazi! Smanjili su plate! Nisu davali minimalac koji je uplacen za radnike ili su odbijali doprinose koje moraju da placaju pa su radnici dobijali samo 8000.u martu su dali samo pola plate! Ne prijavljuju radnike! Ne placaju prekovremeno! I stvaraju najstrasniju tenziju radnicima! E to zato su svi otisli!!! I vecina je izasla iz posla i tek ce izaci!!! Ugostiteljstvo je palo na najnize grane ikada!!! Zato nece vise imati normalne radnike! I ne trebaju!!! Kad daju bedni minimalac platu a da su cene skocile!!!
Podelite komentar
Radisa
Ima konobara koliko hoces,samo mora da se plati! Nema rada za dz.Sirotinja uzvraca udarac!
Podelite komentar
zoran bgd
@Radisa
Bojkot ugostitelja jedino resenje, vidis da je stranac okrenes se i odes
Podelite komentar
Tina
Hteli uništiti ugostiteljstvo pa naravno da su se mnogi opredelili za nešto drugo ili da odu.
Podelite komentar
Mile Jagodinac
Skolujte ih, čekate da nema
Podelite komentar
Šteta
Pa dovedite konobare iz pakistana, bangladeša i slično kad neće naši u ovom blagostanju da rade ili zaposlite vašu rodbinu i super lova ostaje u porodici!
Podelite komentar
...
U Dalmaciji je plata leti oko 1200 evra + baksis sta nije mala stvar ako si u dobrom kaficu, restoranu il konobi... zimi ide na 900 evra, al opet sa baksisom navuces za cigare i sl, a to znaci jer ostaje ti vise od plate... stanovi za najam su skupi, al odkad je korona i to je malo regulisano tako da za lepo uredjen stan izdvojis 300-400 evra sa rezijama... al i ovde vlada pobuna jer mnogo se radi, jedna smena se posteno namuci i zameraju im domaci sta su najcesce na minimalac prijavljeni... ugl ima nas dosta Srba, posebno od Splita do Makarske i to konobari i kuvari, a kuvari imaju 2000 evra, negde i vise... treba platit svakog posteno pa ce da bude radne snage svugde, a ne gazde da trpaju, segace se, a radnik im za hleb nema... lep pozdrav iz Splita
Podelite komentar
Tane
@...
Da, moguce da je plata 1200, ali za radno vreme od 12h i bez slobodnog dana. U prevodu, to je realna plata od nekih 700-800€ od kojih vise od pola ode na stan i rezije. Nista posebno.
Podelite komentar
СУ
@...
То се овде заради за 4-5 свадби месечно.
Podelite komentar
Mare
Konobar u dobrom kafiću ima makar 1000 dnevno bakšiša.
Podelite komentar
Mirjana
@Mare
U dobrom lepo si rekao
Podelite komentar
Ha
Vidim mnogi se zale na plate pa kako gazda da vam da vece plate kada njega drzava odera...
Podelite komentar
Cv
@Ha
Pa gospodine ti onda lepo radi sam u svoj lokal..tako ce ti vise ostati ...
Podelite komentar
Petar M
@Ha
Kako država odera ugostitelje, kad oni gotovo i ne izdaju fiskalne racune.Svi kafici u N Sadu su puni po celi dan a ugostitelji nemaju zarade. Kako to?
Podelite komentar
Srkimaja
@Ha
A kada je bila korona trazili ste da vam se vraca minimalac od drzave,nije vas interesovalo kako ce radnici prezivjeti, uslovljavali ste nas otkazima, sad mogu da biram radnika itd. E pa sve dodje na naplatu, objekti koji su ispostovali svoje radnike sada ne traze konobare i kuvare a vi ostali treba i da se ugasite...... lepo menadzer, sef i gazda neka konobarisu i razvlace picu.
Podelite komentar
Tane
@Ha
Ma idi begaj! Imate isti PDV kao i bilo ko drugi a radnike placate manje nego bilo ko drugi. Ajde, ako te nije sramota, otkrij koliko placas 1kg kafe a koliko dobijas kafa od tog kilograma i koliko ne tvoj cist profit!?
Podelite komentar
Trajče
@Ha
E svaka ti je ko Njegoševa!🍻
Podelite komentar
Tijana
Hoce li biti kakve pomoći za ne zaposlene od Vlade ?
Podelite komentar
❓❗
@Tijana
Ovolika potražnja za radnicima a ti nezaposlena?! Da ti ne tražiš možda neko ministarsko mesto?
Podelite komentar
Danica 67
Ima li kakav dobar da mi se javi !?? 😍😗 Ne mora raditi ja ću ga finansirati ...
Podelite komentar
Joe
@Danica 67
Kolika je plata?...kako cemo sa prekovremenim satima?...kad se sluzi dezert?...😉...😋
Podelite komentar
Uff
Ako u ovakvoj Srbiji, neka bransa moze da konkurise platama po belom svetu,onda je to ugostiteljstvo.Pa dajete plate 200-400€ a radite bolje od pola EU.Nigde se nedzabalebari i nepune lokali kao kod nas.
Podelite komentar
Cv
Radio sam u srbiji kao konobar 10 godina i nisam bio prijavljen..u Raski ssm imao 28000 platu..a u Bg dobar lokal na dunavu 24000..smesno kao imaces baksis..otisao sam u Cg i super mi je vec 5 god zivim ovde.. 400e plata prijava..i baksis u smeni od 25e do 70...
Podelite komentar
Cv
@Cv
Samo za ove sto udaraju minus na komentar...za 5 god sam ustedeo u Cg 20 hiljada..a u Srb bi imao 2 kredita da vracam😂 jos neku Ruskinju da ozenim i to je to..pozdrav sa Jadrana🙋
Podelite komentar
Aha
@Cv
Tamo radiš 2- 3 meseca od jutra do sutra, a ovde hoćeš radno vreme, odredjen broj stolova, zdravstveno, penziono, plaćen prevoz ili na divlje šta "uloviš".
Podelite komentar
Tane
@Cv
Izmisljas! Ko bi ti Srbiji dao kredit sa platom od 28.000 i jos neprijavljen? I to dva komada?
Podelite komentar
Dragoslav
MORA DA IM SE DA PLATA A NE MINIMALAC.
Podelite komentar
eeeeeeeeeee
Pa kada dajete plate 35000 ,kako vas nike sramota sve bih vas zatvorio
Podelite komentar
Klara
Užas
Podelite komentar
jovan lasic
Pa ko ce da radi za 500 evra? U Beogradu naobicniji stancic sa rezijama kosta 300 evra mesecno
Podelite komentar
Rajko
Molićete vi da vam neko radi ! Ićete od kuće do kuće i nuditi posao !!!
Podelite komentar
Vesna Damjanović
Stalno se priča o konobarima i kuvarima. Jedni imaju dobru platu drugi bakšiš, a niko ne pominje šankere. Najmanju platu imaju a na kraju radnog veka ode im kičma, vene i ruke se iskrive od vode. Kada će neko njih da pomene. Još im posle lekari ne priznaju profesionalna obolenja. Dokle će da se favorizuju konobari, pa ne zavisi samo od njih ugostiteljstvo.
Podelite komentar
Poslodavac
@Vesna Damjanović
Jesi li čula za Venogel ? Extra dobar preparat za proširene Vene . A za Ruke 48 -ca stara dobra ....👍
Podelite komentar
Mile
@Vesna Damjanović
Koga vode ?
Podelite komentar
Febo
@Vesna Damjanović
Vi ste Gospođo flustrirani ! Malo više upražnjavajte sex 😤
Podelite komentar
...
Pitam se sada sta smo citali sve vreme i kakve smo sve zalopojke slusali dok zbog covida ugostitelji nisu radili. Da li je drama bila zbog gazdi ili zaposlenih? Cini mi se zbog prvih! Smradovi naviknuti na jednosmerni tok novca. Samo prema njihovom dzepu. Nikako kontra. Dajte normalnu platu, normalno radno vreme, prijavite radnika, dajte godisnji odmor, ispostujte zakon o radu i bice kandidata za posao. Sram vas bilo!
Podelite komentar
Rhoi
@...
Ko nije radom zaradio ne može da razume tvoj komentar. A sramota na ovim prostorima je u debelom manjku.
Podelite komentar
Миле пик
Конобари су минимално плаћени , раде углавном непријављени , цене у кафанама и кафићима су астрономске , најчешће гости не добијају фискалне рачуне . Газде се бахате у најскупљим аутомобилима и живе у луксузу . Сад кукају да нема конобара . Како сте се понашали господо газде тако сад и пролазите !
Podelite komentar
Dejan
Do koga je?? Konobara ili vlasnika??? Vlasnika. Zašto?? Svi bi oni da se radi za sitne i male dnevnice (1000-1200) sa izgovorom, pa imate bakšiš. A šta tebe briga za bakšiš, njega ima ili nema , jel gazda nadoknadi bakšiš - naravno ne. Vlasnici poslastičarnica koji su druge vere, nemaju taj problem sa zaposlenim, dnevnica 2000-2500 dinara nema bakšiša, jedeš kolače, torte, sladoled, kafa,limunada i sve to + dnevnica, kod naših žao im je i kafu zaposlenom dati da popije, a o slobodnim danima i zakonu o radu( bolje da ćuti).
Podelite komentar
DS
Plati pa da vidis dali ce ne dostajati radnici
Podelite komentar
Jovan
Dok cena rada ne bude min. 500 € nema napretka ! Kako u Srbiji tako i u BiH i ostalim susedima ! Do tad je ovako kako je ....
Podelite komentar
Deki
Hoce ovaj narod prosecnu platu kao u Nemackoj i Austriji i niko nece nigde da ide
Podelite komentar
Vukodlak
Kad bi bolje placali, i postovali zakon, ne bi kukali, za konobarima. Malo placaju, mnogo se vise radi nego sto pisete,nepostuje se rad,niti radnik,vec samo zarada.
Podelite komentar
Kalauz
Ili počnite plaćati Radnike ili uvozite !
Podelite komentar
Ivan Milovanovic
Kafa u soljici, nema tacna, nema ratluk, nema keksic, eventualno casa vode. Sama kafa neki kiseo ukus ima, konobarica mlada utegnuta u helanke, istresla guzove, zvace zvaku, ne mozes da je dozoves da platis nego je jurim po zadimljenom lokalu, ne donosi ti racun i za sta ja tu da ostavim baksis? Nije baksis stvar kulture, baksis je kada si zadovoljan uslugom i ne sme da se podrazumeva.
Podelite komentar
Tina93
@Ivan Milovanovic
Taj gazda koji trazi utegnutu konobaricu sa izbacenim guzovima, jasno ti je da mu je kvalitet nula. Vec na konto neke takve koja "vabi" goste mu treba. Takvom nije stalo do ugleda, usluge, profesionalnosti nego ako mogu radnice i da zavrckaju usput. Tuzno. Nekada su konobari i konobarice u pravim ugostitljskim objektima bili cenjeni i postovani i imali svoje dostojanstvo. Ovo danas budi Bog s'nama na sta lice i kakav pristup imaju. Kada ih upitas za neko jelo, preporuku kao da si ih pitao kvantnu fiziku, pa krene da koluta ocima i UH-će. Oni sto su valjali su odvano u penziji, a ova nekolicina valjanih, sto cene sebe i nece da vrckaju u helankama i mlate dekolteom su otisli naravno preko. Pa sad mnogima rade neskolovani konobari frizerke, stolari i automehanicari. Parola daj sta das.
Podelite komentar
Bane
Ja sam sebi najrentabilniji kad ne radim. Nemam prihode pa nemam ni rashode
Podelite komentar
Pera
Resenje je jednostavno. Postujte ih ubuduce i dignite im platu. Kad je bila frka bili su na cedilu, a sad kad treba da se zaradi zavrnuli ste ventil
Podelite komentar
markokobaz
kuvari u nemackoj,konobari po obali,a imamo previse lokala,plate male baksis slab....
Podelite komentar
Fridrih
Mene samo čudi kada Poslodavci se iščuđavaju zašto Radnici napuštaju Posao ,odlaze i sve teže pronalaze radnu snagu . Razlog je jednostavan .. Pa platite adekvatno Radnika i ispoštujte njegova prava Godišnjeg odmora ,Regresa itd. Dobrog Radnika treba čuvati a ne udri Konja koji vuče ....
Podelite komentar
Lale
@Fridrih
Svaka cast na komentaru.
Podelite komentar
Niko bitan
Ko da im radi za 30 000.Bolje da sede kuci.Tako imaju manje troskova.Dolazak na posao i odlazak sa posla kosta vise mesecno nego plata.Kad sede nemaju prihoda ali ni rashoda.Isplati se ne raditi za tu sumu .Ovako se stresiras,odose pare na razne lekare.Neka podignu plate pa da vide da li ce im nedostajati osoblja za rad .
Podelite komentar