• 0

Kako tačno izgleda aranžman koji nam je dao MMF: "Odluka potvrda kredibilne ekonomske politike"

Aranžman je odobren za period od 30 meseci

  • 0
Dolari, dinari, Srbija MMF Foto> Pixabay, A. Nalbantjan, imf.org

Odluka Odbora izvršnih direktora Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) da odobri Srbiji novi program saradnje savetodavnog karaktera još jedna je potvrda kredibilne ekonomske politike Srbije, ocenila je večeras Narodna banka Srbije (NBS).

MMF je odobrio Srbiji novi program saradnje uz podršku Instrumenta za koordinaciju politike (Policy Coordination Instrument - PCI), a koji, kao i prethodni, savetodavnog je karaktera i ne predviđa korišćenje finansijskih sredstava.

"Novi program se nadovezuje na prethodni, koji je uspešno završen u januaru ove godine, i predstavlja nastavak saradnje kroz partnerski odnos koji Srbija ima s Međunarodnim monetarnom fondom. Program predstavlja i potvrdu da Srbija vodi uspešnu i kredibilnu ekonomsku politiku, koju prepoznaje i jedna od najznačajnijih međunarodnih finansijskih institucija”, izjavila je guvernerka Jorgovanka Tabaković.

Kako se navodi u saopštenju NBS, cilj savetodavnog programa jeste podrška bržem privrednom oporavku Srbije od efekata pandemije, očuvanju makroekonomske i finansijske stabilnosti i sprovođenju ambicioznog plana strukturnih reformi radi podsticanja visokog, inkluzivnog i održivog rasta u srednjem roku.

To uključuje učvršćivanje okvira fiskalne politike, jačanje upravljanja državnim preduzećima, razvoj tržišta kapitala, dalje jačanje procesa dinarizacije, poboljšanje pružanja socijalne pomoći, kao i prelazak na zelenu ekonomiju.

"I u narednom periodu naši prioriteti ostaju isti - stabilnost i održiv i ubrzan privredni rast, uz dalji rast životnog standarda građana”, istakla je guvernerka NBS Jorgovanka Tabaković.

Aranžman je odobren za period od 30 meseci, a napredak dogovorenog ekonomskog programa pratiće se putem pet polugodišnjih razmatranja rezultata, na kojima će se ocenjivati njegovo sprovođenje.

Instrument za koordinaciju politike predstavlja mehanizam podrške MMF-a zemljama članicama, savetodavnog je karaktera i ne predviđa korišćenje finansijskih sredstava. Namenjen je zemljama posvećenim reformama, a dogovara se radi podržavanja odgovarajućeg ekonomskog programa, kada zemlja nema tekućih ni potencijalnih platnobilansnih problema, podseća se u saopštenju NBS.

Video: Mali: Kada je reč o rastu BDP-a, Srbija će beležiti najbolje rezultate u Evropi

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>