• 0

Najskuplji grad na svetu za strane radnike: Da li ste iznenađeni?

Kako se objašnjava u izveštaju Mersera, aktuelna finansijska kriza u Turkmenistanu, koja je dovela do nestašice hrane i hiperinflacije, uticala je na skok troškova života u Ašhabadu

  • 0
Ashgabat, Turkmenistan -hotel, bazen odmor

Foto: Shutterstock

Prestonica Turkmenistana, Ašhabad, najskuplji je grad na svetu za strane radnike, pokazalo je ovogodišnje istraživanje troškova života američke kompanije Merser za upravljanje imovinom.

U Merserovom godišnjem izveštaju je rangirano 209 gradova sveta na bazi poređenja troškova života, koji uključuju izdatke za stanovanje, prevoz, hranu i zabavu, pri čemu je kao uporedna osnova uzet Njujork, izveštava Si-En-En (CNN).

Ašhabad, koji je bio drugi na prošlogodišnjoj listi, nekako štrči u grupi 10 najskupljih gradova za strane radnike, u kojoj se nalaze uglavnom svetski poslovni i finansijski centri poput Hong Konga, koji je lani bio najskuplj a ove godine je drugi, zatim Tokio (četvrti ove godine), Cirih (peti) i Singapur (sedmi), navodi američka tv stanica.

Kako se objašnjava u izveštaju Mersera, aktuelna finansijska kriza u Turkmenistanu, koja je dovela do nestašice hrane i hiperinflacije, uticala je na skok troškova života u Ašhabadu u poslednjih nekoliko godina.

Kao najveće iznenađenje u odnosu na prošlogodišnje istraživanje, iz Mersera ističu Bejrut koji je sa pozicije 45-og najskupljeg grada za gastarbajtere u 2020. godini skočio na treće mesto ove godine.

Razlozi takvog kretanja se, prema tumčenju iz izveštaja, svode na ekonomsku depresiju Libana, koju su pogoršali pandemija kovid-19 i fatalna eksplozija u luci Bejrut u avgustu prošle godine.

Evropski gradovi su ove godine takođe rangirani kao relativno skuplji od američkih, s obzirom na rast evra prema dolaru od skoro 11 posto, što je rezultiralo time da Njujork čak ispadne iz Merserovih 10 vodećih, dok se Pariz popeo sa lanjskog 50. mesta na 33. mesto ove godine.

Slično je i sa australijskim metropolama, poput Sidneja i Melburna, koji su se popeli na rangl listi zbog aprecijacija australijskog dolara.

Što se tiče najjeftinijih gradova za radnike iz inostranstva, na začelju Mersere rang liste nalaze se Tbilisi, glavni grad Gruzije (207. mesto), Lusaka, Zambija (208) i prestonica Kirgistana, Biškek (209), navodi CNN.

Video: Komad ove govedine košta papreno samo zbog jednog posebnog začina

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari