• 0

Prali novac pa ih svet stavio na crnu listu: Malta pokušava da se opravda

Malteška vlada je odmah izdala saopštenje u kojem se navodi da "Malta ne zaslužuje da bude predmet pojačanog nadzora"

  • 0
Hrvatska, CG, Turska, Italija, Malta

Foto: Excelsiorparco.com

Nadzorno telo zaduženo za praćenje pranja novca i finansiranje terorizma - FATF saopštilo je da je Malta stavljena na listu za pojačani nadzor, odnosno, takozvanu sivu listu.

Financial Action Task Force (FATF), sa sedištem u Parizu, dodaje da je ta članica Evropske unije stavljena na sivu listu, zajedno sa Haitijem, Filipinima i Južnim Sudanom, javlja AP, koji ocenjuje da je neobično za zemlju EU da bude stavljena na ovakvu listu, na kojoj su još i Pakistsan, Zimbambve i Sirija.

Malteška vlada kaže da je bila i da će ostati potpuno posvećena saradnji sa FATF i ostalim međunarodnim partnerima kako bi se preporuke i problemi rešili u što kraćem vremenskom periodu.

"Veliki broj reformi je dovelo do opipljivog napretka u sposobnosti države da spreči, otkrije i bori se protiv pranja novca i sponzorisanja terorizma", navodi se u saopštenju vlade u La Valeti.

Ovaj potez je zabrinuo javnost na Malti o mogućoj šteti po nacionalnu ekonomiju.

Malteška vlada je odmah izdala saopštenje u kojem se navodi da "Malta ne zaslužuje da bude predmet pojačanog nadzora, s obzirom na to da je već pokrenula program reformi."

"Malta je uradila zajedničku procenu 2019. godine. Završni izveštaj je prikazao veliki broj ozbiljnih pitanja koji se tiču rizika u državi", rekao je predsednik FATF Markus Plejer.

On je dodao da je Malta "napravila dobar napredak" u pojedinim oblastima, ali da "i dalje ostaju važna pitanja".

"Malteška obaveštajna finansijska jedinica mora da podrži snage reda i da se bori protiv utaje poreza i slučajeva povezanim sa pranjem novca", kazao je Plejer.

FATF je osnovan 1989. godine na incijativu G7, a za borbu protiv pranja novca, a 2001. mu je proširen nadzor i na finansiranje terorizma.

Video: Zavirite u hram vina: Služe vas roboti somelijeri dok vam preporučuju vino po vašem raspoloženju

(Telegraf Biznis)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke