• 1

Najviše nasamarenih potrošača nalazi se u ovom delu Evrope: Kupujete li vi namirnice po tezgama?

Nelegalna roba pojede milione i preduzećima i građanima

  • 1
Kupovina šoping prodavnica korpa

Foto: Shutterstock

Krivotvorena roba koja se svake godine nađe na tržištu EU čini gotovo sedam posto ukupnog uvoza u vrednosti od 121 milijardu evra.

Krivotvorine i piratski proizvodi štete malim i srednjim poduzećima koja su temelj evropske privrede i predstavljaju opasnost za potrošača.

Evropska kancelarija za intelektualno vlasništvo (EUIPO) pokrenuo je kampanju kako bi podigao svest o lažnim proizvodima koji se prodaju putem interneta.

Pandemija koronavirusa dovela je do povećanja online kupovine i pristupa digitalnom sadržaju, ali i otvorila nova saznanja o rizicima i štetama koje predstavlja kršenje prava intelektualnog vlasništva u Evropi.

Istraživanje EUIPO-a pokazalo je da je gotovo svaki deseti Evropljanin bio najmanje jednom žrtva kupovine krivotvorenog proizvoda.

Najviše prevarenih potrošača nalazi se u istočnoj Evropi – 19 posto Bugara, 16 posto Rumunja i 15 posto Mađara izjavilo je da su na prevaru kupili "lažnjak". Isto je izjavilo sedam posto Hrvata, tri posto Danaca i dva posto Šveđana.

Podaci Evrostata pokazuju da je od 89 posto građana Unije koji koriste internet, njih 72 posto u 2020. godini najmanje jednom kupilo nešto putem interneta, a čak trećina je izjavilo da nisu bili sigurni je li proizvod koji kupuju originalan.

Osim što predstavljaju zdravstvene i sigurnosne rizike za potrošače, krivotvorine često uzrokuju finansijske gubitke za mala i srednja preduzeća.

Svaki četvrti MSP u Evropi tvrdi da je pretrpeo štetu zbog povrede prava intelektualnog vlasništva, a u Hrvatskoj je isto izjavilo 21,7 odsto.

Preduzeća koja posjeduju prava intelektualnog vlasništva kao što su žigovi i patenti prijavila su gubitak prometa (33%), štetu za njihov ugled (27%) i gubitak konkurentnosti (15%) zbog povrede njihovih prava.

Supermarket, namirnice, prodavnica, trgovina, istek roka

Foto: Shutterstock

- Pandemija je stavila problem kršenja intelektualnog vlasništva nad intelektualnim vlasništvom pod povećalo s porastom broja krivotvorenih lekova i medicinskih proizvoda koji dodatno ugrožavaju zdravlje i sigurnost građana - rekao je izvršni direktor EUIPO-a Christian Archambeau.

Jedan od 10 glavnih prioriteta

 

- Ovo je dugotrajno pitanje, često povezano s drugim vrstama ilegalnih aktivnosti, koje zahteva hitnu snažnu, koordiniranu akciju i nedavno je ponovno uspostavljeno kao jedan od 10 glavnih prioriteta EU-a u borbi protiv organiziranog kriminala -

U svrhu podizanja svesti o vrednosti intelektualnog vlasništva te podrške MSP-ovima da iskoriste konkurentnost na tržištu, EUIPO je pokrenuo program "Ideas Powered for Business" koji obuhvata fond u vrednosti od 20 milion evra. Tom inicijativom subvencionišu se usluge ocenjivanja intelektualnog vlasništva i troškovi prijava žigova i dizajna u iznosu od 50 posto na nacionalnom i regionalnom nivou ili na nivou EU-a.

Takođe, EUIPO je uz podršku Stručne grupe za tehnologiju za borbu protiv krivotvorenja i Stručne grupe za uticaj tehnologije izradio vodič za preduzeća i trgovce koji žele da saznaju koje su tehnologije za borbu protiv krivotvorina najprikladnije za njihovo poslovanje.

Evropski parlament ovaj je mesec raspravljao o akcijskom planu za intelektualno vlasništvo za podršku i oporavak EU.

Zastupnici Parlamenta istakli su kako priroriteti Evropske unije treba da budu biti zaštita intelektualnih vlasništva i podsticanje razvoja malih i srednjih preduzeća.

Portparolka Marion Walsmann (EPP) istakla je kako EU mora više da podstiče MSP-ove da zaštite intelektualno vlasništvo i da je potrebno stvoriti evropski jedinstveni patentni sistem koji obuhvata sve države članice i koji će voditi do stvaranja jedinstvene kontaktne tačke za poslovne subjekte, tzv. one-stop shop.

Parlament tek treba da glasa o predogu nacrta.

Video: Znate li šta zapravo znače datumi na namirnicama?

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ha

    26. jun 2021 | 21:02

    Glupost pa i sam znam da nike patike ne mogu biti 40 evra orginal..

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>