• 6

Radnici će morati da se smeju po ceo dan: Kompanija je uvela kamere da bi to kontrolisala

Javnost nije burno reagovala na ovu najavu

  • 6
Kancelarija

Foto: Unsplash

Rukovodstvo kineske filijale Kenona došlo je na ideju kako da poboljša “radnu etiku” u firmi – tako što će primoravati zaposlene da dolaze na posao sa osmehom na licu, a širinu njihovog osmeha će kontrolisati pametne kamere.

Da, dobro ste pročitali, u pojedine kancelarije Kenona u Kini biće instalirane kamere koje imaju opciju prepoznavanja osmeha. One će se nalaziti na ulazu u sale za sastanke i još neke prostorije, za koje će propusnica za ulazak biti upravo osmeh. Pretpostavljamo lažni, jer retko ko se, osim možda klovnova, po ceo dan smeje na poslu.

Kineska javnost nije burno reagovala na ovu najavu jer je tamo maltene normalno nadgledanje radnika i njihovog učinka na poslu, pa će verovatno i ovo veštačko usrećivanje zaposlenih proći bez pobune.

To međutim rade i kompanije na zapadu samo suptilnije i, bar prividno, poštujući radna prava. Ipak, ma koliko nas poslodavci i država pratili i analizirali naše radne i životne navike, čini se da smo mi još daleko od toga da nas ne puštaju na posao ako se ne osmehnemo kamerama na ulazu u kancelariju.

Video: Kako da (ne) dobijete otkaz

(Telegraf Biznis)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • M.K.

    Koje su to kompanije na zapadu ? 🤦🏻Za kineze me ne čudi nimalo, komunisticki stil, tako su i ljudi iz severne koreje morali na komando da placu kad je umro Kim Jong.! Meni je to diktatura.

  • A. P

    Kod nas bih rekli, smeje se kao lud na brasno.

  • A

    A ja kukam vec 40 g.pa nista bolje u Srbiji.

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke