• 2

EU uplatila prva bespovratna sredstva iz fonda za oporavak: 800 miliona evra za 16 zemalja

Da bi se kvalifikovale za dobijanje novca, svaka država morala je da precizno definiše kako će potrošiti svoj deo, pri čemu je najmanje 37 posto moralo da se predvidi za borbu protiv klimatskih promena, a najmanje 20 procenata za prilagođavanje ekonomija digitalnoj eri

  • 2
EU zastava evropska unija evropske unije Foto: Pixabay

Evropska unija je uplatila danas prvih 800 miliona evra iz svog ogromnog fonda za privredni oporavak od kovida-19, u vidu bespovratnih sredstava za otvaranje novih radnih mesta i podršku preduzećima u ekonomijama koje je pandemija devastirala.

Evropska komisija je saopštila da je iz fonda za oporavak isplatila prva gotovinska sredstva u iznosu od 800 miliona evra za 16 zemalja EU, među kojima su Francuska, Nemačka, Danska, Estonija i Češka, javlja Rojters.

- Veoma sam srećan što smo uspeli da krenemo sa distribucijom sredstava iz fonda EU Naredna Generacija, kao što je planirano - naveo je u saopštenju evropski komesar za budžet Johanes Han, prenosi Tanjug.

Zemlje 27-članog bloka EU čekaju u redu da dobiju novac iz fonda vrednog 800 milijardi evra (954,32 milijarde dolara) kroz grantove i zajmove, koji se finansira zaduživanjem Evropske komisije na međunarodnom tržištu duga u ime država članica.

Tim sredstvima će se finansirati 41 nacionalnih i regionalnih programa namenjenih premošćavanju jaza između mera za hitno reagovanje i dugoročne investicije, kroz politike za jačanje zdravstvenih sistema, otvaranje radnih mesta ili pružanje investicione podrške preduzećima.

Biće podržani i projekti usmereni na smanjenje razlika u ekonomskoj snazi različitih regiona, koji su u žargonu EU poznati kao „koheziono finansiranje“.

Da bi se kvalifikovale za dobijanje novca za oporavak, svaka država članica EU morala je da precizno definiše kako će potrošiti svoj deo, pri čemu je najmanje 37 posto moralo da se predvidi za borbu protiv klimatskih promena, a najmanje 20 procenata za prilagođavanje ekonomija digitalnoj eri.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • DARKO 100%

    28. jun 2021 | 20:37

    Pa kako se boriti protiv klimatskih promena koje je covek izazvao,finasijski magnati ciji poslovi urusavaju prirodna dobra,vojne industrije najvecih sila,istrazivacki centri iz kopna i vazduha,nezna se vise gde smo suplji, i toliko zagadjeni kad odemo negde u prirodu na cist vazduh ,odmah par dana proliv dobijemo,creva pocnu da rade ,i blaga mucnina i glavobolja ,jednostavan proces zdrave prirode koja nas cisti,dokaz koliko smo se ogrezli o prirodne zakone i Bozije zakone,tako moc novca ce pdredjivati dalje tokove civilizacije ili ce mo biti pukovnici ili pokojnici😉

  • Aleksandar

    29. jun 2021 | 09:59

    Najbolje da nasi izaberu poslove oko digitalizacije u svim zivotnim sferama. Sve pare da uzme Brnaba pa ona vec zna kome da dodeli.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>