• 14
 ≫ 

Svaki treći Crnogorac bi da napusti zemlju: Šta kažu, koja plata je dovoljna za prosečnu porodicu?

 ≫ 

Čak 17,6 odsto je reklo da uopšte ne koristi godišnji odmor

  • 14
kotor, cg

Foto: Pixabay

O odlasku iz Crne Gore zbog rada i života u inostranstvu, većih zarada i dostojanstvenih uslova rada ozbiljno razmišlja 33,8 odsto zaposlenih, a još 15 odsto "samo razmišlja" o tome, pokazuje anketa koju su sproveli Unija slobodnih sindikata (UŠ) i agencija Defakto, uz podršku Međunarodne organizacije rada (MOR).

Čak 51,2 odsto zaposlenih ima ugovore na određeno ili za povremene i privremene poslove, 40,9 posto zaposlenih ne dobija naknadu za prekovremeni rad, a 30,3 odsto je prijavljeno na zaradu manju od stvarne. Zaposleni u Crnoj Gori prosečno imaju godišnji odmor sedam dana kraći od zakonskog minimuma, a svega 10 odsto zaposlenih u privatnom sektoru je sindikalno organizovano, pišu Vijesti.

U anketi, sprovedenoj od 7. aprila do 10. maja ove godine, učestvovalo je 1.010 zaposlenih koji su imali bilo kakav ugovor o radu sa poslodavcem. Od tog broja, 261 aneketirani je član nekog sindikata, a 749 nije. Prema rezultatima ankete, o odlasku iz Crne Gore ozbiljno razmišlja čak 67,3 odsto mlađih od 30 godina, kao i 55,4 odsto onih koji rade kod privatnika i 54,6 odsto onih sa nižim primanjima.

Na pitanje da li se može očekivati egzodus radnika iz Crne Gore ka bogatijim i uređenijim državama kada popuste epidemiloška ograničenja, generalni sekretar UŠ-a, Srđa Keković, odgovara da epidemiju nije odlučujući faktor, ali da će se, ukoliko ne budu poboljšane zarade i uslovi rada, odlasci u inostrantsvo povećavati kako se Crna Gora budu približavala Evropskoj uniji.

- Kako što se desilo kod zemalja regiona, Hrvatske i Slovenije, kada su postale članice EU, pa je došlo do ogromnog rasta odlazaka radnika u bogatije zemlje što je ugrozilo njihovu privredu, te su oni radnike uzimali od nas i ostalih zemalja okruženja. Moramo ozbiljno da shvatimo ove probleme i sa poslodavcima i vladom radimo na smanjenju uzroka - rekao je Keković.

Ugovor o radu na neodređeno vreme ima 48,8 odsto zaposlenih, dok ugovor na određeno na po nekoliko meseci ima 40,6 odsto. Ugovore o privremenim i povremenim poslovima ima 8,1 odsto, a ugovor sa agencijom za ustupanje zaposlenih 2,5 odsto radnika.

Keković navodi da je zabrinjavajuće što više od polovine zaposlenih ima nestalne ugovore, da se nalaze pod stalnim pritiskom poslodavca i da zbog straha od gubitka posla prihvataju takve uslove. Dodaje i da ankata pokazuje da je - tamo gde ima sindikata - manje takvih ugovora, jer 83,7 odsto članova sindikata ima ugovore za stalno.

Biznis, posao, novac, vaga, finansije dobit gubitak, vreća para, pare, ravnoteža, plate, isplata

Foto: Shutterstock

Vijesti navode da je 52,2 odsto anketiranih reklo da je osigurano na stvarni iznos zarade, dok je 27,9 odsto kazalo da su ih poslodavci prijavili na minimalnu zaradu iako je njihova stvarna plata veća, pri čemu deo primaju na ruke mimo poreske evidencije. Anketa pokazuje i da 30,3% radi u sivoj zoni, tj. prijavljeni su na zaradu manju od realne.

Od onih koji rade prekovremeno, 40,9 odsto je istaklo da za to ne primaju naknadu. Najčešće pravo za koje su zakinuti radnici je naknada za praznični rad (17,6 odsto), naknada za prekovremeni rad (15,6 odsto), pravo na praznični odmor (15 odsto), pravo na zaradu (14 odsto), na plaćeno odsustvo (11,7 odsto), sedmični odmor 10,1 odsto… Čak 17,6 odsto je reklo da uopšte ne koristi godišnji odmor.

Najbrojnija grupa su oni koji imaju godišnji odmor od 14 radnih dana, odnosno sedam dana manje od zakonskog minimuma. Keković je naveo da je kod onih koji su sindikalno organizovani prosek dana godišnjeg odmora 23 radna dana.

Na pitanje "Koliko treba da iznosi minimalna zarada za puno radno vreme koja bi mogla da omogući egzistenciju četvoročlanoj porodici", navedeni su iznosi od 250 do 2.000 evra, dok je prosek bio 900 evra. Tokom korone, ekonomska situacija njihovog domaćinstva ostala je ista za 47 odsto anketiranih, dok se delimično i značajno pogoršala za 47,9 odsto. Donekle i značajno se poboljšala za 4,6 odsto zaposlenih.

Video: Vesić: Očekujemo duže radno vreme za ugostitelje i trgovce

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Lol

    1. jul 2021 | 09:41

    U Srbiji bi i svaki drugi otisao iz zemlje , zato sto ovde prava radnika ne postoje , radi se za minimalac godinama , bez pauze i sa minimalnim odmorom..Svi vole uredjene zemlje gde se radi a i zaradi...

  • Zvele

    1. jul 2021 | 08:55

    I svi će u Beograd ....

  • Kanidja

    1. jul 2021 | 08:37

    Migracija radnika iz Crne Gore :-)....

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>