• 4
 ≫ 

Puštena u rad druga najveća hidroelektrana na svetu: Ugalj više neće biti potreban

 ≫ 

Hidroenergija, koju će obezbediti Baihetan, smanjiće godišnju potrošnju standardnog uglja

  • 4
Kina poplava poplave brana Foto: Tanjug/AP

Prva grupa generatora kineske hidroelektrane Baihetan, druge po veličini na svetu nakon brane Tri klisure, puštena je  u rad

Kako je prenela Kineska medijska grupa (CMG), Brana Baihetan, podignuta na reci Đinša i u gornjem delu reke Jangce, u jugozapadnoj Kini, deo je plana te zemlje da postane ugljenično neutralna država u narednim decenijama.

Taj megaprojekat ima kapacitet od 16 miliona kilovata i mogao bi da proizvodi više od 62 milijarde kilovat-sati električne energije godišnje.

Zajedno sa ostalim elektranama u blizini, ta hidroelektrana pomaže u formiranju najvećeg svetskog koridora za novu energiju, prenela je CMG. Z

Zamenik direktora Kancelarije za tehnologiju, pri Odeljenju za inženjering i gradnju Baihetan, Džou Mengsija, rekao je da će hidroenergija, koju će obezbediti Baihetan, smanjiti godišnju potrošnju standardnog uglja za 19,68 miliona tona, kao i da će smanjiti emisiju ugljen-dioksida za 51,6 miliona tona godišnje.

Podseća se da je kineska vlada najavila da će do 2030. dostići vrhunac emisije i da će postati ugljenično neutralna do 2060.

Da bi se postigli ti ciljevi, očekuje se da će proizvodnja hidroenergije u Kini udvostručiti, odnosno dostići 760 miliona kilovata. Ta cifra, prema rečima Džoua, sugeriše da je potencijal razvoja čiste energije u zemlji i dalje u velikoj meri neiskorišćen.

U pogledu instaliranog kapaciteta, ta brana je samo sekundarna "ikoničnoj brani" Tri klisure u centralnoj provinciji Hubei, ali kaže se da je "najpametnija" na svetu, zahvaljujući tehnologijama koje omogućavaju preciznu kontrolu veštačkom inteligencijom, objavila je CMG.

Video: Stan u Beogradu ili na Zlatiboru: Šta je isplativije i unosnije?

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Perke

    2. jul 2021 | 09:01

    Uništavaju reke Kinezi... sve to ugasiti.. hoćemo energiju vetra, Sunca, talasa... nema veze sto je nema dovoljno, mi to hoćemo, jer mi smo ekolozi koji istina troše 300 kilovata mesečno na klima uređaje, grejanje i bleju, ali necemo ugalj... nećemo hidroelekteane... nećemo nuklearke...

  • Optimus Prajm

    2. jul 2021 | 08:04

    ODBRANIMO REKE KINE!!!

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>