• 0

Redak dijamant u obliku kruške, težak više od 100 karata, biće plaćen kripto novcem

Na aukciji se pojavilo manje od 10 dijamanata težine veće od 100 karata, od kojih su samo dva imala oblik kruške

  • 0
Dijamant u obliku kruške Foto: sothebys.com

Međunarodna aukcijska kuća Sotheby’s, prihvatiće plaćanje u bitkoinima ili eterima, prilikom prodaje dijamanta od 101.38 karata ovog petka, označavajući tako još jednu prekretnicu u usvajanju kripto valuta.

Besprekorni dijamant u obliku kruške mogao bi da dosegne čak 15 miliona dolara u pojedinačnoj prodaji u Hongkongu što bi, navodi Sotheby’s, bio najskuplji fizički predmet ikada javno ponuđen za otkup preko kriptovalute.

Generalni direktor globalne luksuzne divizije, Džoš Pulmen, rekao je da raste potražnja za dragocenim draguljima, i to posebno u Aziji, među mlađom generacijom kojoj je digitalni svet svakodnevica. Na aukciji se pojavilo manje od 10 dijamanata težine veće od 100 karata, od kojih su samo dva imala oblik kruške.

Aukcijske kuće sve više prihvataju kriptovalute za plaćanje, pri čemu je Phillips prošlog meseca ponudio delo uličnog umetnika Benksija za eter ili bitkoin. Christie’s je takođe dozvolio plaćanje u eteru za set digitalnih umetničkih dela u februaru.

Džordž Bak, švajcarski savetnik za umetnost i kustos u Muzeju savremene digitalne umetnosti, specijalizovan za blokčejn tehnologije, rekao je da su "mnogi rukovodioci aukcijskih kuća bili iznenađeni žarkim interesovanjem kolekcionara koji su želeli da plate u kriptovaluti".

- Mnogi ljudi su se veoma brzo obogatili nestabilnošću kripto tržišta u proteklih godinu dana, tako da su raspoloženi za potrošnju - rekao je Bak i dodao: "Ak o želite da budete konkurentni u svetu umetnosti kao prodavac umetničkih dela ili kao aukcijska kuća, omogućavanje kolekcionarima da plaćaju kripto novcem učiniće vas privlačnijim i inovativnijim".

Iako kripto cene često rastu i padaju, aukcijske kuće retko preuzimaju najveći teret bilo kakve nestabilnosti, prema Baku, koji je rekao da prodavac preuzima najveći deo rizika. Uprkos rastućem interesovanju, on ne očekuje da će kripto uskoro zameniti tradicionalne valute.

Video: Unikatni Sakura dijamant vredi čak 32 miliona eura: Ovakav kamen prvi put se našao na aukciji

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>