• 9

U Engleskoj vlada opšte ludilo zbog fudbala, a da li je u Srbiji moguć slobodan dan zbog sporta?

Pravno je moguće, ali u praksi malo verovatno da se proglašava neradni dan zbog sportskog uspeha

  • 9
Zabrana razgovora o fudbalu na poslu, fudbal, posao Ilustracija: Nikola Jovanović Foto: Shutterstock

Englezi žele da u ponedeljak, dan posle finala, bude neradan dan kako bi se proslavila titula šampiona Evrope. Lokalci već vide selekciju "Gordog albiona" na evropskom tronu, iako meč tek treba da se odigra.

Hiljade i hiljade građana je potpisalo peticiju s cilj da se ponedeljak proglasi za slobodan dan. Iz kabineta premijera Borisa Džonsona su rekli da poslodavci koji su u mogućnosti treba da budu fleksibilni i da razmotre da svojim radnicima daju slobodan dan.

U Engleskoj vlada opšta "ludnica" pred meč za titulu šampiona Evrope, koju nikada nisu osvojili. Pet i po decenija kasnije od finala Mundijala baš na svom terenu kada su Englezi došli do jedinog trofeja.

A da li je u Srbiji tako nešto moguće?

Da bi sportski uspeh bio dovoljan da se proglasi "nacionalni praznik"?

Kako navode sagovornici Telegraf Biznisa, u teoriji je moguće, ali u praksi malo verovatno. Dodatno, ako pogledamo kroz istoriju, mi nismo imali sličnih situacija. Kako nam navode, trenutno jedina situacija u kojoj bi moglo nešto da se očekuje jeste neradna nedelja za koju postoje upiti.

- Kada je reč o dodatnom slobodnom danu, jedino je bilo inicijativa da se traži oslobađanje radne nedelje. Za jedan ovako vredan događaj država može da donese neradni dan dekretom, ali jednokratno - kaže za naš portal Srđan Drobnjaković, direktor Unije poslodavaca.

Ističe i da je to pitanje više za vladu nego za poslodavce, ali se lično ne seća da je bilo nekada ranije takvih inicijativa.

- Englezi su poslednji put bili u polufinalu pre 20 godina, što je u redu da sada žele da proslave. Mi nismo imali tako neki uspeh. Nije problem da se pravno uvede, ali koliko je meni poznato nikada nismo imali situaciju da se proglašava neradni dan zbog sportskog uspeha - navodi nam Drobnjaković.

On ukazuje i da poslodavci gube kada je u državni praznik na primer, i da nije realno da se u ovim okolnostima, kada za pojedine privrednike traje borba za opstanak, i u svetu i kod nas, očekivati da poslodavci prihvate još jedan slobodan dan.

I Ranka Savić iz Asocijacije nezavisnih sindikata podseća da se tražila jedino neradna nedelja, ali podseća i da smo je ranije imali.

- Imali smo slobodan dan, sećam se vremena kada je nedelja bila apsolutno neradna. Tako da je i te kako moguće uvesti slobodan dan. To je nešto što je normalno u Evropi kada sve zemlje pokušavaju da skrate radno vreme i uvedu radni dan od 6h. Prirodna želja ljudi je da rade kraće da efikasnot bude veća, i da imaju više vremena za slobodne aktivnosti, poput fudbala - govori nam Savićeva.

Prema njenim rečima, ova odluka na nivou Engleske je i zahvalnost za uspeh nacionalnom timu, i u svakom slučaju je pozitivna. Pri tom, odluka je izuzetak, tako da se neće ponavljati.

Euro 2020, fudbal, fudbalska reprezentacija Engleska - Ukrajina Foto: Tanjug/AP

- Tretiraju ga kao nacioalni praznik. Pretpostavka je da će mnogi u ponedeljak otići na posao i iz prikrajka posmatrati utakmicu, ili komentarisati, onda je i bolje da ne rade uopšte. Razumljiva je odluka i pozdravljam je - kaže nam ona.

Utakmice spas za biznis

Podatak kao i vest o uspehu Engleske koja će boriti za pobedu, svakako su obradovali vlasnike lokala, pre svega - pabova.

Ta grana je do skoro, usled mera karantina, bila potpuno zapostavljena, maltene na ivici propasti. Kriza izazvana kovidom-19 bila je teška za sportski pab Willoughby Arms, čiji su prihodi naglo smanjeni, dok su se sada povećali troškovi osoblja, zbog povećane potrebe za kelnerima.

Ipak, aktuelno Evropsko prvenstveno donelo je koliko-toliko olakšanje ugostiteljima. Naime, zbog meča Engleske sa Nemačkom prošle nedelje, i onog koji je bio zakazan za sredu, 7. jul, protiv Danske, može se reći da je posao krenuo uzlaznom putanjom - barem prema mišljenju Rika Robinsona, ugostitelja.

Štaviše, on je aktuelne utakmice opisao kao "spas" za biznis. Tokom poslednjeg Svetskog kupa, ovaj pab je uzeo 20.000 funti nedeljno, i tako dve sedmice, međutim, tokom Eura ove godine - najveći bruto dohodak iznosio je14.000 funti nedeljno.

Tokom pandemije, kaže Robinson, zarada je opala između 30% i 40%, a troškovi osoblja su se udvostručili. Morao je da zaposli dodatnu radnu snagu za meč u subotu. Dok bi obično imao jedno ili dvoje ljudi, sada ih ima devetoro, kako bi opslužili 160 posetilaca u lokalu i bašti.

Na posao se takođe odrazilo to što je osoblje moralo da se samoizoluje ako je bilo u kontaktu sa nekim ko je testiran pozitivno na kovid-19. Shodno tome, broj dana za bolovanje se učetvorostručio. Robinsonov biznis uspeva dalje uz pomoć državnih grantova i zajmova, ali kasni sa plaćanjem zakupa.

Odgovorite nam u našoj anketi, da li svaka država treba da uvede poseban nacionalni praznik zbog uspeha nacionalnog tima? 

Video: Haos na ulicama Londona do kasno u noć: Orilo se Its coming home

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Шајкача

    9. jul 2021 | 14:41

    На европском трону ће бити Италија, а не тамо нека Engleska od koje je nastao najveći svetski šljam. Pokojni Nikola Pašić je bio u pravu sa svojim stavom o Englezima.

  • oki

    9. jul 2021 | 14:33

    Mi ni na televiziji ne mozemo da gledamo,prodje prvenstvo a prenosi neka televizija za koju nikada nisam čuo niti je ko ima.

  • Erak

    9. jul 2021 | 14:03

    Odavno smo mi u ofsajdu, više od tri decenije rekao bih.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>