• 0

Grupa-20 postigla dogovor: Cilj je da globalni minimalni porez na dobit bude najmanje 15%

Britanska agencija je izvestila da je nemački ministar finansija, Olaf Šolc, potvrdio da su sve ekonomije G-20 saglasne s paktom

  • 0
finansije, taksa, porez

Foto: Freepik

Finansijski lideri iz Grupe 20 velikih ekonomija rekli su da su postigli dogovor o tome kako krenuti dalje prema "stabilnijoj i pravednijoj međunarodnoj poreskoj arhitekturi", navodi se u saopštenju objavljenom u subotu, a prenosi CNBC.

G-20 je forum za vlade i guvernere centralnih banaka iz 20 glavnih ekonomija. Na sastanku ministara finansija te guvernera centralnih banaka, lideri su podržali komponente poreskog plana, uključujući preraspodelu dobiti multinacionalnih preduzeća i globalni minimalni porez nakon, navodi se, "dugogodišnjih rasprava i nadovezivanja na napredak postignut prošle godine".

Grupa će težiti tome da nacionalni lideri odobre plan na samitu G-20 u oktobru.

Prema Rojtersu, pakt bi uspostavio globalni minimalni porez na dobit od najmanje 15%, pokušavajući tako da spreči multinacionalne kompanije da kupuju po najnižoj poreskoj stopi. Sporazum bi takođe promenio način na koji se kompanije poput Amazona i Gugla (Alfabet) oporezuju, delimično zasnivajući se na tome gde prodaju proizvode i usluge, umesto na tome koja im je lokacija sedišta.

Britanska agencija je izvestila da je nemački ministar finansija, Olaf Šolc, potvrdio da su sve ekonomije G-20 saglasne s paktom. U međuvremenu, američka ministarka finansija, Dženet Jelen, rekla je da se nekoliko manjih zemalja još uvek protivi tome, uključujući zemlje sa niskim porezom, poput Irske i Mađarske, ali da će ih podstaći da se prijave do oktobra.

Video: Naličje operacije Bugatti-Rimac: Nemci kontrolišu većinski paket hrvatske kompanije

(Telegraf Biznis)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke