• 0

Tehnološki lideri kupuju vakcine za svoju zemlju, u kojoj je obe doze primilo samo 0,3% stanovništva

BioNTech je u saradnji sa Fajzerom razvio mRNK vakcinu

  • 0
Koronavirus korona virus Foto: Tanjug/AP

Dva najveća svetska tehnološka proizvođača kupuju 10 miliona doza vakcine protiv kovida-19, i to za Tajvan. Lokalne firme Foxconn, koja proizvodi uređaje za Epl, i gigant iz domena čipova - TSMC, posredovale su u dogovoru o vakcini BioNTech, koji ima vrednost od 350 miliona dolara.

Tajvan mesecima pokušava da kupi vakcinu od nemačke kompanije BioNTech i krivi Kinu za blokiranje dogovora. Ta zemlja, koja za ostrvo tvrdi da je njena teritorija, negira optužbe.

Foxconn i TSMC će, na osnovu sporazuma, kupiti po pet miliona doza vakcine i donirati ih vladi na distribuciju. Dogovor je najavljen u izjavi kineskog agenta prodaje kompanije BioNTech-a, a to je Shanghai Fosun Pharmaceutical Group.

Predsednik i izvršni direktor, Vu Jifang, rekao je da će "blisko sarađivati sa partnerima kako bi Tajvan ranije obezbedio sigurne i efikasne vakcine", dok je osnivač i predsednik Foxconn-a, Teri Gou, napisao na svojoj Fejsbuk stranici da se "Peking nije mešao u razgovore".

BioNTech je, podsećamo, u saradnji sa Fajzerom razvio mRNK vakcinu, koja se prodaje kao Comirnaty. Tajvanska vlada suočila se sa intenzivnim pritiskom javnosti da ubrza svoj program vakcinacije protiv korone.

Prošlog meseca, vlada se saglasila sa tim da dozvoli Gouu i TSMC-u, da u njeno ime pregovaraju o ugovorima o vakcinama. Glavna tajvanska budistička grupa, Tzu Chi Foundation, takođe pokušava da kupi vakcine za zemlju.

Mimo toga, SAD i Japan donirali su Tajvanu ukupno pet miliona doza vakcine protiv kovida-19, da pomognu ostrvu da ubrza svoj program vakcinacije. U međuvremenu, Tajvan ima naručene milione vakcina, uglavnom iz AstraZeneke i Moderne. Samo 0,3% stanovništva Tajvana je potpuno vakcinisano.

Video: Milijarder ispisao istoriju: Ovo je iskustvo života. Unity 22 bezbedno sleteo na zemlju

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>