• 70

"Auuu, koliko je poskupelo": Mreža od armature s 2.500 skočila na 5.200, Q tabla sad je 2.100 dinara

"Drastično su skočile cene materijala. Nenormalno. Nije to za 10-15 odsto već 150-200. Samim tim opala nam je i prodaja", kaže naš sagovornik

  • 70
Armatura

Foto: Shutterstock

Cene građevinskih materijala od početka godine svakodnevno beleže rast, što je dovelo do porasta cena nekretnina u novogradnji. Iskustvo jedne Begrađanke koja intezivno traži stan za kupovinu, pokazuje da investitori menjaju cenu kvadrata i do 200 evra u istoj ulici, a kako nam kažu majstori - sirovine skaču iz dana u dan.

Oni koji rade direktno u industriji, poput molera, takođe menjaju svoje cene na dnevnom nivou, ali ipak kako saznajemo, beleži se i jedan drugi trend - ljudi jednostavno odustaju od kupovine.

Zbog toga se dešava da su pojedina stovarišta, naročito u Zapadnoj i Jugozapadnoj Srbiji u nezavidnom položaju jer ostaju bez posla.

- Drastično su skočile cene materijala. Nenormalno. Nije to za 10-15 odsto već 150-200. Samim tim opala nam je i prodaja - priča za Telegraf Biznis S. Lj. radnik na jednom stovarištu u Jugozapadnoj Srbiji.

Prema njegovim rečima, nekada je vozio i pet, šest tura dnevno, a danas nema nijednu porudžbinu. Nijedan kamion nije krenuo ispred pogona.

- Mušterije su ljute, razočarani su, a mi posla sve manje imamo. S druge strane, nikome ne pada na pamet da zaustavi ovo ludilo - naveo je on.

Problem je ističe, što su cene skočile u nabavci, tako da do krajnjeg kupca proizvod skoči tri ili četiri puta u odnosu na nekoliko meseci ranije.

Najviše je poskupelo gvožđe, stiropori, vodovodne instalacije i to od 50 pa i do 100%. Nešto manji rast cena beleže crep, blokovi i cement ali su poskupele i te vrste građevinskih materijala, uglavnom sve osim PVC stolarije. Za nju se strahuje da će da poskupi zbog subvencija za energetsku efikasnost. 

radnik, građevinac, građevina, gradilište, uradi sam, ilustracija

Foto: Tanjug/AP

Cene OSB ploča, koje se kao građevinski proizvod ugrađuju ispod krovova, udvostručile su se za samo tri meseca. Stiropor je poskupeo za oko 80 odsto.

Sagovornik Telegraf Biznisa navod da je mreža od armature koja služi kao profil mreža bila 2.500 dinara, a da sada košta 5. 200. Skuplja je i sama armatura. Tabla tipa Q 131 od 9mm koje su koštale 970 dinara, sada su 2.100.

Plate radnika s druge strane, dodaje na sagovornik, ostaju iste.

Čelik poskupeo 60 posto u mesec dana

 

Još od novembra prošle godine na berzi su krenuli veliki lomovi, cena čelika je u jednom mesecu porasla za 60% a onda su krenule da rastu cene ostalih materijala.

Bakar je na berzi sa 4.000 dolara skočio na 10.000, betonski čelici sa 450 dolara na 650, sirovina za proizvodnju stiropora, stirodura i pvc kanalizacije sa 900 je porasla na 2.100 dolara. Sve su to sirovine koje su najbitnije u oblasti građevine a cena im je porasla od 50 do 100 odsto.

- Kupci dođu sa papirom, sa spiskom materijala koji im treba, idu od stovarišta do stvorišta, upoređuju cene, negoduju. Ali sve se ovih dana završava sa: "Auuuu, koliko je poskupelo". I odu dalje - navodi naš sagovornik.

Da li ste vi nešto pazarili od građevinskoj materijala ovih dana, kakvo je vaše iskustvo?

Video: Britanski preduzetnik ostvario san:Unity 22 odvojio se od matične stanice i nezavisno leteo u svemir

(V.B.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Zvezdan graditelj

    13. jul 2021 | 14:21

    Već 39 godina se bavim gradjevinom, nikada do danas. Cene materijala i stanova nisu išle vrtoglavo?! Ovo je veoma čudno, da niko ne reaguje?! Stanovi, ko će ih kupiti više osim mafijaša?! Pošten i radan čovek sigurno neče!? E, Gde odosmo u....

  • Geras

    13. jul 2021 | 14:15

    Danima pričam o ovome u svakom komentaru... Sve je poskupelo za 200%....pisete o koroni.... Plate su ostale iste... Ovo je katastrofa.... Sta sad moramo da vratimo 100 evra

  • Mile

    13. jul 2021 | 15:32

    E to je TIGAR DRŽAVA .

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>