• 0

Da li je maloprodaja "sigurna luka"? Podaci iz ove zemlje to dokazuju

Međugodišnja stopa rasta u periodu apil-jun je usporila u odnosu na prvi kvartal

  • 0
SAD, Kina

Foto: Shutterstock

Kina je zabeležila u drugom kvartalu ove godine nešto niži rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) na godišnjem nivou nego što se očekivalo, dok su promet u trgovini na malo i industrijska proizvodnja nadmašili predviđanja ekonomista.

Kineski BDP je porastao 7,9 odsto u drugom tromesečju na godišnjem nivou, a na kvartalnom - za 1,3 posto, objavio je državni Zavod za statistiku. Međugodišnja stopa rasta u periodu apil-jun je usporila u odnosu na prvi kvartal, kada je iznosila 18,3 procenta.

Statistički zavod ističe da Kina nastavlja stabilan ekonomski oporavak, ali istovremeno dodaje da i dalje postoji zabrinutost zbog globalnog širenja pandemije i "neuravnoteženog" regionalog oporavka u zemlji, preneo je CNBC. Takođe se navodi da je promet u maloprodaji u junu skočio 12,1 odsto u odnosu na isti mesec 2020.

To je iznad očekivanja ekonomista koji su prognozirali rast od 11 procenata. Najviša stopa rasta u prometu na malo zabeležena je u kategoriji bezalkoholnih pića, od čak 29,1 posto međugodišnje. Industrijska proizvodnja je, takođe, nadmašila projektovanih 7,8 odsto i ostvarila rast od 8,3 procenta u protekla tri meseca.

Anketna stopa nezaposlenosti u urbanim sredinama ostala je stabilna u junu, na nivou od 5,0 posto, dok se nezaposlenost mladih uzrasta od 16 do 24 godina popela na 15,4 procenta, koliko je iznosila i u junu 2020.

Video: Ugostitelji izdržali pandemiju zahvaljujući ovom rešenju: Partner koji nam je pomogao da opstanemo

(Telegraf Biznis)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke