• 0

Da li je maloprodaja "sigurna luka"? Podaci iz ove zemlje to dokazuju

Međugodišnja stopa rasta u periodu apil-jun je usporila u odnosu na prvi kvartal

  • 0
SAD, Kina Foto: Shutterstock

Kina je zabeležila u drugom kvartalu ove godine nešto niži rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) na godišnjem nivou nego što se očekivalo, dok su promet u trgovini na malo i industrijska proizvodnja nadmašili predviđanja ekonomista.

Kineski BDP je porastao 7,9 odsto u drugom tromesečju na godišnjem nivou, a na kvartalnom - za 1,3 posto, objavio je državni Zavod za statistiku. Međugodišnja stopa rasta u periodu apil-jun je usporila u odnosu na prvi kvartal, kada je iznosila 18,3 procenta.

Statistički zavod ističe da Kina nastavlja stabilan ekonomski oporavak, ali istovremeno dodaje da i dalje postoji zabrinutost zbog globalnog širenja pandemije i "neuravnoteženog" regionalog oporavka u zemlji, preneo je CNBC. Takođe se navodi da je promet u maloprodaji u junu skočio 12,1 odsto u odnosu na isti mesec 2020.

To je iznad očekivanja ekonomista koji su prognozirali rast od 11 procenata. Najviša stopa rasta u prometu na malo zabeležena je u kategoriji bezalkoholnih pića, od čak 29,1 posto međugodišnje. Industrijska proizvodnja je, takođe, nadmašila projektovanih 7,8 odsto i ostvarila rast od 8,3 procenta u protekla tri meseca.

Anketna stopa nezaposlenosti u urbanim sredinama ostala je stabilna u junu, na nivou od 5,0 posto, dok se nezaposlenost mladih uzrasta od 16 do 24 godina popela na 15,4 procenta, koliko je iznosila i u junu 2020.

Video: Ugostitelji izdržali pandemiju zahvaljujući ovom rešenju: Partner koji nam je pomogao da opstanemo

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>