• 0

Spomenik na sred ulice? Ovaj put reči govore više od same fotografije, a evo šta se krije u njemu

Postavka na Grabenu biće izložena do 5. novembra 2021. godine

  • 0
spomenik za donacije u beču

Foto: Lachlan Blair / LOXPIX.com

Na centralnom bečkom trgu Graben, koji je od 2010. godine inaugurisan u "Umetnički trg", nedavno je postavljen ogroman monolitni kamen sa prorezom za novčane donacije.

Taj 4 metra visok i 18,4 tone težak izdubljeni granitni blok i neobična akcija sakupljanja novca -jeste izložba renomirane italijanske umetnice Lare Favareto, pod naslovom "Momentary Monument – The Stone".

Monumenti ili spomenici u javnom prostoru uobičajeno ukazuju ili na određeni događaj ili neku ličnost iz prošlosti, da bi se u sadašnjosti održali prisutnim. Novac za podizanje spomenika se standardno prikuplja unapred, nakon čega se daje nalog umetniku za izradu. Favareto preokreće ustaljenu genezu i tumači funkcije na svoj način.

Posebno kratak vek predmeta i njegovo uništenje uz dalje korišćenje njegovih delova i ostataka dijametralno su suprotni institucionalizovanom čuvanju spomenika. Osim toga, kroz mali šlic može se ubaciti novac. Na kraju izložbe kamen se uništava, šljunak dobija novu funkciju, a sakupljeni novac se donira u humanitarne svrhe.

Umetnica se odlučila da donira za SIETAR Austria - humanitarnu organizaciju koja podržava interkulturalnost. Funkcija donacije ima jaku povezanost sa sadašnjim trenutkom koji u širem smislu kritički reflektuje odnos između umetnosti i politike. Postavka na Grabenu biće izložena do 5. novembra 2021. godine.

Video: Ugostitelji izdržali pandemiju zahvaljujući ovom rešenju: Partner koji nam je pomogao da opstanemo

(Telegraf Biznis)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke