• 1

Delta soj uzburkao svetske berze: Ulagače obuzeo strah, ni tehnološki giganti nisu pošteđeni

Investitori su do sada ignorisali vesti o širenju delta soja virusa u Aziji i Evropi

  • 1
berza, biznismen

Foto: Freepik

Kovid-19 nastavlja da potresa razne segmente u društvu i poslovanju, a cene na svetskim berzama su pale, jer se ulagači plaše da će širenje delta soja usporiti oporavak privrede.

I razvijene zemlje beleže inflaciju, čiji visok nivo primorava centralne banke na zaoštravanje monetarne politike. Dow Jones je oslabio na Volstritu, baš kao i S&P 500, odnosno Nasdaq indeks.

Prvi pad ovih indeksa u poslednje četiri nedelje je znak značajnog pada deonica u petak, nakon što je objavljeno da je broj novozaraženih slučajeva u SAD porastao 70 odsto, a broj umrlih 26%.

Investitori su do sada ignorisali vesti o širenju delta soja virusa u Aziji i Evropi. Džejk Dolarhajd, direktor u firmi "Longbow Asset Management", kaže da "kovid utiče na tržište prvi put od prošlog leta".

Zanimljivo je da su, uprkos napretku tehnološkog sektora i u vreme krize, poslednjih dana najviše nazadovale cene akcija divova kao što su Epl, Amazon, Fejsbuk i Nvidia.

Takođe, u padu je i energetski sektor, u proseku 8 odsto, a to je rezultat pada cena nafte, nakon što su članice OPEK-a našle kompromis u vezi sa povećanjem proizvodnje.

Video: Britanski preduzetnik ostvario san:Unity 22 odvojio se od matične stanice i nezavisno leteo u svemir

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Olja

    18. jul 2021 | 10:32

    Kakav bre delta soj kako ih nije sramota ,imali iko normalan od tih postavljenih strucnjaka ili su sve povratnici...

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>