• 5

Kakvo je kretanje cena u našem komšiluku: Šta je najviše poskupelo?

Postoje i grupe u kojima je primetan pad cena, kao što su Odeća i obuća, Stanovanje...

  • 5
radnja, supermarket

Foto: Freepik

Cene proizvoda i usluga lične potrošnje u Crnoj Gori, merene indeksom potrošačkih cena, u junu su u odnosu na maj bile u proseku više za 0,2%, pokazuju podaci Monstata.

One su prošlog meseca, u odnosu na isti period 2020, prosečno bile uvećane za 2,4%. Najveći uticaj na mesečnu stopu inflacije imao je rast cena usluga smeštaja, zatim goriva i maziva za motorna vozila, mesa, mleka, sira i jaja, kao i usluga hrane u ugostiteljstvu, šećera, džema, meda, čokolade i slatkiša, piše Investitor.

Na spisku su još i farmaceutski proizvodi, hleb i žitarice.

"Potrošačke cene su u periodu januar-jun 2021. godine, u poređenju sa istim periodom prethodne godine, prosečno više 1,2 odsto", navodi se u izveštaju potrošačkih cena za jun 2021.

Posmatrano po glavnim grupama proizvoda i usluga, prema nameni potrošnje, u junu je u odnosu na prethodni mesec zabeležen rast cena u grupama:

Hoteli i restorani (4,1%), Prevoz (0,7%), Zdravlje (0,4%), te Rekreacija i kultura (0,4%). Slede Alkoholna pića i duvan (0,2%), Nameštaj, oprema za domaćinstvo i rutinsko održavanje stana (0,2%), potom Hrana i bezalkoholna pića (0,1%) i ostala dobra i usluge (0,1%).

Postoje i grupe u kojima je primetan pad cena, a to su: Odeća i obuća (-1,2%), Stanovanje, voda, struja, gas i druga goriva (-0,6%) i Komunikacije (-0,1%). Cene ostalih proizvoda i usluga nisu se bitnije menjale.

Video: Kilogram malina sada košta kao kilogram mesa, a hladnjačari se otimaju za srpsko crveno zlato

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Jovan

    18. jul 2021 | 15:22

    Osb tabla od 9 tj 10 mm je kostqla na pocetku godine 900 do 1100 dinara. Sad kosta ta ista 3100 dinara

  • ISTINA

    18. jul 2021 | 15:58

    Mi smo šampioni u Evropi po poskupljenjima,zašto niko o tome ni reč da kaže?Sramota je ovo što se dešava a gospoda iz vlasti drobe kako nam je odlično,mažu nam oči dok se pojedinci ludački bogate.Ovakav lopovluk i otimanje i ovo malo para nema ni u jednoj normalnoj državi!!!!

  • Bole

    18. jul 2021 | 19:01

    Cene hrane ovde su vece nego u Nemackoj , ovo je bolesno koliko je hrana ovde skupa u odnosu na visinu plate

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>