• 0

Posle buma usledilo usporavanje: Ljudi se vraćaju na posao, kako Zoom planira da opstane?

Cena akcija Zoom-a je porasla lani za skoro 400 procenata

  • 0
Rad od kuće, video poziv Foto: Shutterstock

Platforma za video konferencije Zoom objavila je da kupuje firmu Fajv9 (Five9), provajdera softvera za kontakt centar u oblaku, preuzimanjem svih njenih akcija za 14,7 milijardi dolara.

Ovo je prva akvizicija Zoom-a, u okviru njegovih priprema za postpandemijsko vreme kada se zaposleni vrate u kancelarije, i druga najveća u američkom tehnološkom sektoru ove godine, iza Majkrosoftove planirane kupovine Nuans Komjunikejšensa za 16 milijardi dolara, prema podacima FaktSeta.

Tržišna kapitalizacija Fajv9 iznosila je u petak na zatvaranju Njujorške berze 11,9 milijardi dolara, ili 177,60 dolara po akciji, prenosi CNBC. Prema saopštenju Zoom-a, akcionari firme Fajv9 dobiće 0,5533 akcija Zoom Video Komjunikejšensa za svaku akciju koju poseduju u Fajv9.

Time se vrednost Fajv9 podiže na 200,28 dolara po akciji, što je premija od 13 posto u odnosu na cenu na zatvaranju u petak. Zoom je, inače, među 16 najuspešnijih rastućih kompanija u minulih 16 meseci, otkako je pandemija nenadano primorala poslodavce širom sveta da zatvore kancelarije i poslovnu komunikaciju obavljaju u video formatu.

Nakon skoka prihoda za 326 posto prošle godine, Zoom se suočava sa prirodnim usporavanjem jer se kompanije ponovo otvaraju, a sastanci održavaju "licem u lice". Mada je lansirao nove proizvode, računajući na predstojeće promene u svom poslovanju, Zoom je sada toliko veliki da je malo verovatno da će njegov organski rast zadovoljiti investitore na Volstritu, ocenjuje CNBC.

Takođe su mu potrebni novi izvori prihoda, jer Majkrosoft pojačava tržišnu utakmicu svojom ponudom video četovanja na platformi Timovi. Cena akcija Zoom-a je porasla lani za skoro 400 procenata, ali je od oktobra, kada je dostigla vrhunac, u padu za 36 odsto.

Video: Evo ko su najbogatije žene na svetu

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>