• 2

Dogovor svetskih naftaša oborio cene crnog zlata

Koordinirano povećavanje isporuka nafte, kako je saopšteno iz OPEK+ grupe, počeće već od avgusta 2021. godine

  • 2
nafta

Foto: Freepik

Cene nafte su pale danas za više od 1,0 posto nakon vesti o postignutom dogovoru svetskih naftaša u okviru grupe OPEK+, o postepenom povećanju proizvodnje za 5,8 miliona barela dnevno do septembra 2022.

Cena fjučersa severnomorske nafte Brent pala je na popodnevnom trgovanju, po azijskom vremenu, za 1,06 procenata na 72,81 dolara za barel, dok su fjučersi američke nafte WTI potonuli za 1,09 odsto na 71,03 dolara po barelu, preneo je CNBC. Akcije naftnih kompanija u azijsko-pacifičkom regionu takođe su oslabile.

Cena akcija australijske naftne kompanije Santos se spustila za 2,56 procenata, japanski naftaš Inpek je u minusu za 2,1 posto, dok je akcija Japan Petroleum Eksplorejšena potonula za 2,56 posto. Akcije kineskog diva CNOOC-a su skliznule na berzi u Hongkongu za 1,35 procenata.

Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEK) i njeni saveznici, alijansa nazvana OPEK+, postigli su juče dogovor o postepenom ukidanju preostalog dela ograničenja pumpanja od 5,8 miliona barela dnevno do septembra 2022. Koordinirano povećavanje isporuka nafte, kako je saopšteno iz OPEK+ grupe, počeće već od avgusta 2021.

Ovaj potez dolazi nakon što je cena Brenta, koji važi za međunarodnu cenovnu referencu na tržištu "crnog zlata", uzletela od početka tekuće godine do danas za više od 40 posto, budući da raste tražnja za gorivom kako se globalna ekonomija oporavlja od pandemije.

Video: Tankeri plutaju puni nafte koju niko neće

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>