• 2

Industrija proglasila ekonomski kraj pandemije: Šta vi kažete?

Nojmajer je ukazao da se na globalnom nivou već mesecima dešava oporavak

  • 2
Beč, Austrija

Foto: Shutterstock

Udruženje industrijalaca (IV) Austrije proglasilo je danas, iz ekonomskog ugla gledano, kraj pandemije korona virusa. U tekućem trećem kvartalu privreda će ponovo da se vrati na predkrizni nivo, kaže generalni sekretar Udruženja Kristof Nojmajer.

To, upozorava, može da uspori nedostak stručne radne snage i neprimenjivanje fiksno planiranih infrastrukturnih projekata.

IV očekuje da će ove godine privredni rast biti između 3,5 i 4 procenata.

Nojmajer je, na konferenciji za novinare, zatražio stabilne uslove za preduzeća i njihove zaposlene, kako bi rast bio održivo ojačan.

Prema njegovim rečima, nisu korisne diskusije o skraćenju radnog vremena na četiri radna dana u nedelji ili nova evaluacija već planiranih infrastrukturnih projekata.

S tim u vezi je pomenuo ministarku infrastrukture Leonoru Gevesler koja je zatražila novu evaluaciju velikih projekata, a samo zaustavljanjem izgradnje autoputa A26 kod Linca i brze saobraćajnice kod Beča S1, ugrožava se 27.500 radnih mesta.

Nojmajer je ukazao da se na globalnom nivou već mesecima događa oporavak, a sa realnim rastom svetske privrede od šest odsto, to je najveća ekspancija u proteklih pet decenija.

„Svetska privreda se nalazi usred faze buma sa uobičajenim propratnim efektima, pozitivnim, kao i negativnim“, rekao je on.

Video: Najveći ekonomski izazovi u narednih 10 godina

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dr

    Ja radim bez problema sa i bez pandemije građevina nije stala ni na sekund

    1
    0

    Podelite komentar

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke