• 1

Novi grumen zlata za građevinske kompanije: Hrle da grade luks domove za bogate penzionere

Uprkos demografskim promenama, procenjuje se da je 3 posto starijih voljno, odnosno u mogućnosti da plati privatni dom

  • 1
kuća, enterijer Foto: Freepik

Starenja stanovništva više nije pošteđena ni Kina, pa domaći, ali sve više i strani investitori veliku priliku za zaradu vide u gradnji luksuznih kuća za penzionere. I to uprkos činjenici da trenutno malo ko od starijih Kineza može da priušti takav smeštaj.

Kako piše Blumberg, penzioner Vilijam Tang nedavno je odlučio da se odseli iz centra Šangaja i da ode u luksuzni dom penzionera na zapadnom rubu grada. Za 15-godišnji najam dvosobnog apartmana platio je 220.000 dolara.

Atraktivna prilika

- Ovo je više poput turističkog rizorta - kaže Tang opisujući dom Ardor Gardens koji svojim korisnicima nudi i zatvoreni bazen, sobe za jogu, prostorije za probanje vina i zdravstvenu zaštitu. Za rastući broj kineskih i stranih investitora gradnja kuća poput Ardora sve je atraktivnija prilika.

Australijska kompanija Lendlease koja je u gradnju Ardora uložila 280 miliona dolara jedan je od ulagača koji primećuju da je takva vrsta ulaganja sve prihvatljivija za kinesku vladu suočenu s demografskim izazovima.

Prema podacima iz poslednjeg kineskog popisa stanovništva, u poslednjih 10 godina broj Kineza starijih od 60 godina skočio je za 47 posto, a njihov udeo u ukupnom stanovništvu povećan je na 18 odstso. Procene govore da će do 2050. u Kini živeti 500 miliona ljudi starijih od 60 godina, dvostruko više nego danas.

Kina, penzosi Foto: Printscreen

- Tržište će verovatno biti potpuno drugačije nego sada. Ako čekate 10 godina na kupovinu zemljišta, obučavanje osoblja kao i razvijanje poslovnog modela, vrlo verovatno ćete propustiti priliku - kaže Lendleasov direktor u Kini, Ding Hui. Lendleasovi konkurenti među domaćim igračima velike su osiguravajuće kuće, investicioni fondovi i nekretninski developeri.

Međutim, poslednjih godina u taj posao ulazi i celi niz stranih ulagača, poput singapurskog državnog fonda Temasek ili američke investicione kompanije specijalizovane za zdravstvenu zaštitu Columbia Pacific Management. Još je više onih koji žele da uđu u taj posao.

Kineski investicioni div Citic Capital u idućih nekoliko godina namerava da realizuje niz projekata vezanih za zaštitu za starije u velikim kineskim gradovima.

U međuvremenu je kompanija New China Life Insurance počela da prodaje novi kompleks u predgrađu Pekinga površine 280.000 kvadratnih metara, odnosno 40 fudbalskih igrališta.

Video: Ovako izgleda raj: Saznajte koja se drevna legenda krije iza ovog božanstvenog jezera lotosa

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • tea

    21. jul 2021 | 10:48

    kod nas jedva mozes da platis i drzavni koliko su velike penzije,a za privstni ti treba sms-budi human.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>