Rekli su "zbogom" konobarisanju i napojnicama: Sada rade manje, a plaćeni su bolje
Ugostiteljska industrija širom sveta trpi pritiske pandemije već godinu i po dana, a čak i sada kada su mere blaže - teško je naći (kvalifikovane) radnike.
Opšte je poznato da je manjak konobara na tržištu, ali i kuvara, o čemu je danas u Despotovcu govorio i predsednik naše zemlje. Kako je naveo, njihove plate u beogradskim top restoranima su ogromne, jer je priliv gostiju veliki, a kuvari masovno odlaze na rad preko.
S druge strane, hoteli koji posluju u Srbiji rado zapošljavaju strane iskusne kuvare koji taj posao prihvataju zbog dobrih uslova, izazova, promene. I u Velikoj Britaniji, recimo, sve je veći manjak radnika, a slobodnih pozicija je mnogo - najviše od početka kovid-19 krize.
Iz britanske industrije je rečeno da je svaki peti radnik napustio sektor tokom pandemije, što je slučaj i u zemljama zavisnim od turizma, ako ne i više. Naime, tamo gde su najizraženiji sektori poput turizma i ugostiteljstva, logično da ima mnogo više radnika, pa samim tim i prekvalifikacija, usled pandemije.
Među tim zemljama su svakako najpre mediteranske, ali, dok se sve više govori o kelnerima i kuvarima, malo se pominju šankeri. Postoji pojačana potreba i za njima. Na nivou cele industrije, recimo, u Britaniji je bilo 102.000 slobodnih radnih mesta od aprila do juna 2021, što je porast od 12,1% u odnosu na 91.000 za isti period 2019.
Što se tiče te zemlje, štetu nije nanela samo pandemija, već i Bregzit, budući da se masa stranaca vratila svojim kućama sada kada Britanija i zvanično više nije deo EU.
Koja su potencijalna rešenja?
Na nivou cele planete i ugostiteljske industrije - rešenje leži u većim platama, a kraćem radnom vremenu. To je jasna računica koje treba da bude svestan svaki poslodavac. Konobari su imali dobrih 12 meseci, pa i više, da nađu drugi, možda bolje plaćeni posao, i sada se teško vraćaju na staro, posebno ako su uslovi isti ili gori.
Iskustvo nekih ugostiteljskih radnika, koji su u industriji decenijama, govori da biste ranije, već na početku, bili plaćeni u skladu sa veštinama, dok se u današnje vreme daje samo "minimalna, faktička zarada koja se podrazumeva". Dodatni problem je mnogo prekovremenih, a pritom neplaćenih radnih sati.
Direktor jednog hotela kaže da su radnici, koji su napustili industriju tokom krize, shvatili da je"trava s druge strane malo zelenija", nakon pronalaska bolje plaćenih poslova u drugim industrijama, za manje sati.
Video: Pet načina da sačuvate više novca u džepu, već danas!
(Telegraf Biznis/B.Đ.)
Video: Snimak iz drona brze saobraćajnice Šabac - Loznica
Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.
Srkimaja
Pa naravno.kada poslodavci nisu hteli da daju minimalac nego terali ljude da ga vracaju bez obzira sto je drzava pomagala i sad nemate radnika ,nikada ih nemali....
Podelite komentar
Thun
Radila sam 15 godina u ugostiteljstvu u CHSve ista banda,pogotovo u restoranima!Radno vreme uzasno,da mogu da ti uzmu dusu-uzeli bi je🤬Hvala bogu Pa sam se pre 4 godine prekfalifikovala🤷♀️
Podelite komentar
A. P
Sve sam obrisao i video,ugostiteljski rad je veoma tezak i naporan, takode i kuvarski. Niko to ne ceni Plate mizerne, Gazde im kazu imate baksis. Sramota. Normalna plata cini i ljubaznost i pravilan pristup svakom gostu.
Podelite komentar