• 2
 ≫ 

MMF ostaje pri prognozi globalnog rasta od 6 odsto: Ko će rasti brže, a ko sporije?

 ≫ 

Georgieva je navela da će verovatno biti potrebno 11 milijardi doza vakcina

  • 2
MMF srbija grafikon

Foto: Shutterstock, Pixabay, imf.org

Međunarodni monetarni fond (MMF) procenjuje i dalje da će globalni rast u 2021. godini biti oko 6 posto, koliko je prognozirao i u aprilu, pri čemu će neke države rasti brže, a neke sporije, izjavila je danas izvršna direktorka MMF-a Kristalina Georgieva.

U obraćanju na jednom onlajn događaju, u organizaciji Peterson instituta za međunarodnu ekonomiju, Georgieva je upozorila da bi ekonomski oporavak mogao da bude ograničen ukoliko se ne ubrza vakcinacija protiv kovida-19, prenosi Rojters.

Ocenila je, takođe, da okončanje pandemije do kraja 2022. godine neće moći da postigne uz sadašnji tempo vakcinacije.

Georgieva je navela da će verovatno biti potrebno 11 milijardi doza vakcina kako bi se pokrile potencijalne potrebe nekih zemalja za jačanjem dinamike vakcinacije, ili da bi se nadomestio gubitak nekih doza.

Osvrnuvši se na "vruću" temu borbe protiv klimatskih promena, šefica MMF-a je poručila da zemlje treba da sinhronizuju aktivnosti na povećanju cena u trgovanju emisijom ugljenika, te da će verovatno biti potrebno prilagođavanje mehanizma ograničenja ugljenične emisije.

Video: Da li je Evropski zeleni dogovor tema i za Srbiju?

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Boban

    22. jul 2021 | 07:41

    Posto je Srbija ekonomski tigar svi ostali su za nas male bebe i nisu zanimljivi jer nam nisu konkurencija koliko smo napredni....

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>