• 1

Direktor zaradi 300 puta više nego radnik: Koje kompanije su "zlatna koka" za rukovodioce?

Na vrhu liste najbolje plaćenih rukovodilaca su i izvršni direktori Dženeral Elekrika, Redženeron Farmasjutikalsa, Hiltona, T-Mobajla, Najkija, Majkrosofta i Netfliksa

  • 1
netflix

Foto: Freepik

Razlika između plata generalnih direktora u američkim kompanijama i medijalne zarade zaposlenih porasla je tokom 2020. godine, uprkos kovidu-19 i naporima da se taj jaz smanji.

Kako je izvestio CNN, prosečna plata direktora kompanija iz indeksne korpe S&P 500, u koju spadaju najuspešnije iz SAD, lani je bila čak 299 puta veća od prosečne plate radnika.

To je pokazao godišnji izveštaj AFL-CIO o zaradama najviših menadžera. Naknade za rad izvršnih direktora iznosile su prošle godine, u proseku i zajedno sa bonusima - 15,5 miliona dolara, beležeći tako porast za više od 260.000 dolara godišnje tokom protekle decenije.

Istovremeno, prosečni američki radnik u proizvodnji zaradio je lani 43.512 dolara, što je povećanje od samo 957 dolara godišnje u periodu od 10 godina unazad.

Ukupna prosečna naknada rukovodilaca američkih kompanija porasla je više od 700.000 američkih dolara u 2020, u odnosu na godinu ranije, pri čemu se jaz između njihovih i plata radnika povećao sa raspona od 264:1 koliko je iznosio 2019.

Generalni direktor s najvećim primanjima u 2020. bio je Čed Ričison iz kompanije Pejkom (Paycom), koji je primio više od 200 miliona dolara na ime plata i bonusa. Na vrhu liste najbolje plaćenih rukovodilaca su i izvršni direktori Dženeral Elekrika, Redženeron Farmasjutikalsa, Hiltona, T-Mobajla, Najkija, Majkrosofta i Netfliksa.

Video: Ko je Džef Bezos, a ko njegov naslednik?

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>