• 0

Robin Food bi mogao da spasi "rajdere": Dok firme profitiraju, dostavljači hrane mizerno plaćeni

Sama organizacija posla je takva da "favorizuje" nadmetanje među zaposlenima, što u Italiji ocenjuju kao "rat siromašnih"

  • 0
dostava hrane

Foto: Freepik

U Italiji je u proteklom periodu bilo dosta sukoba između radnika (sindikata) i poslodavaca, po raznim osnovama, a aktuelna vest tiče se Firence i dostavljača hrane.

Naime, radnici koji dostavljaju hranu iz restorana na biciklu, takozvani "rajderi", odlučili su da se samoorganizuju, što je njihov odgovor na, kako kažu, izrabljivanje koje trpe u multinacionalnim kompanijama.

O tome trenutno piše lokalni list "FirenzeToday", i dodaje da je od 2018. ovaj posao naglo uznapredovao, te omogućio velike zarade multinacionalkama, vlasnicima digitalnih platformi za poručivanje, koje za dostavu uzimaju čak 40 odsto od naručene cene hrane.

Trend je posebno porastao tokom 2020, kada su na snazi bile karantinske mere.

Međutim, položaj "rajdera" u Italiji se, istovremeno, stalno pogoršavao, a u njihovu borbu za veća prava uključili su se i sindikati. Ipak, status ovih radnika je neznatno promenjen.

Njihove kolege u Španiji, ipak, uspele su da se izbore za bolje uslove rada.

"Rajderi" iz Italije su mizerno plaćeni, navodi se, tj. samo po broju dostava, a ne na osnovu vremena koje efektivno provedu na radu. Kompanije i od njih uzimaju svoj procenat zarade, a radnici nemaju stalne ugovore. Ukratko, izloženi su izrabljivanju.

Food Delivery business, dostava hrane

Foto: Shutterstock

Sama organizacija posla je takva da "favorizuje" nadmetanje među zaposlenima, što u Italiji ocenjuju kao "rat siromašnih". Kooperativa koja je formirana u Firenci nazvana je "Robin Food", što je zapravo igra reči.

Umesto prezimena Hud (Hood), junaka legendi iz Šervudske šume koji se borio za prava sirotinje, koristi se reč food (eng. hrana). Jedan od osnivača kooperative, Nadim Hamami, kaže da će se članovi na tržištu boriti za svoje mesto - povoljnijm cenama i što je najvažnije, radnici će biti adekvatno plaćeni, imaće radne ugovore.

Dodaje se i da će biti plaćeni po radnom satu, a ne po broju dostavljenih narudžbina. "Naš cilj nije profit po svaku cenu, već dostojni uslovi rada za sve članove. Nudimo pravednije provizije i solidarna rešenja radnicima", kaže Hamami.

Video: Ugostitelji izdržali pandemiju zahvaljujući ovom rešenju: Partner koji nam je pomogao da opstanemo

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>