• 1

Njujorške "zverke" na klackalici: Inflacija ili ekonomski oporavak? Akcije, međutim, rastu

Uspon cena deonica u SAD podstakli su neočekivano snažni korporativni izveštaji o profitima

  • 1
Volstrit, Wall Street

Foto: Tanjug/AP

Vrednost akcija na azijskim berzama raste, prateći skok zabeležen noćas na Volstritu, jer je poverenje investitora u ekonomski oporavak nadjačalo zabrinutost zbog povećanja zaraženih slučajeva i uspona inflacije.

Indeksi na berzama u Šangaju, Hongkongu, Seulu i Sidneju su napredovali, dok je japansko tržište kapitala zatvoreno zbog praznika. U Sjedinjenim Državama je indeks Njujorške berze S&P 500 ojačao noćas za 0,8%, na 4.358,69 poena, i na putu je da na nedeljnom nivou zabeleži dobitak.

Industrijski indeks Dau Džons je takođe napredovao za 0,8 posto, na 34.798 bodova, a tehnološki Nasdak kompozit za 0,9 procenata, na 14.631,95 poena. Uspon cena deonica u SAD podstakli su neočekivano snažni korporativni izveštaji o profitima, uprkos neizvesnostima vezanim za virus korona.

Prema podacima FaktSeta, više od 80 odsto kompanija iz indeksne korpe S&P 500, koje su do sada objavile poslovne rezultate, nadmašilo je prognoze analitičara. Preko 100 preduzeća trebalo bi da objavi svoje izveštaje sledeće nedelje.

Raspoloženje investitora, ipak, oscilira između optimizma u pogledu globalnog oporavka i nervoze da bi širenje zaraznijeg Delta soja kovida moglo da ukoči oporavak. Takođe, strahuju da bi centralne banke mogle da se nađu pod pritiskom da ukrote rastuću inflaciju povlačenjem ultra labave monetarne politike.

Akcije tehnoloških kompanija, banaka i preduzeća koja se oslanjaju na potrošnju stanovništva - najviše su doprinele rastu referentnih indeksa Volstrita, a uspon su zabeležile i deonice firmi iz sektora energetike, nakon jučerašnjeg skoka cene američke sirove nafte za 4,3 procenta.

berza, biznismen

Foto: Freepik

Na robnim berzama, američka WTI nafta je skliznula noćas za 34 centa, na 69,96 dolara po barelu u elektronskom trgovanju na Njujorškoj robnoj berzi, posle jučerašnjeg rasta za 2,88 dolara na 70,30 dolara. Severnomorska nafta Brent pojeftinila je na trgovanju u Londonu za 38 centi, na 71,85 dolara za barel.

Na valutnim tržištima, dolar je pao na 110,14 jena sa jučerašnjeg nivoa od 110,28 jena. Evro je potonuo prema američkoj valuti na 1,1797 dolara, sa prethodnih 1,1799 dolara za evro.

Video: Britanski preduzetnik ostvario san:Unity 22 odvojio se od matične stanice i nezavisno leteo u svemir

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Vuk

    22. jul 2021 | 12:05

    Od kada je amerika na i u inflaciji, štampaju pare, ali njima se može.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>