• 0

Hakeri došli do najvrednijeg naftaša na svetu, traže 50 miliona dolara za podatke

Iznuđivači su došli u posed jednog terabajta, ili 1.000 gigabajta Aramkovih podataka

  • 0
Naftna postrojenja, Saudijska Arabija

Foto: Tanjug/AP Photo/Amr Nabil

Najvredniji svetski proizvođač nafte Saudi Aramko potvrdio je da su podaci kompanije procurili od jednog od njegovih izvođača radova.

Datoteka koja je procurila sada se navodno koristi kao sredstvo za iznudu 50 miliona dolara od kompanije.

Aramko je, u odgovoru na upit BBC-a, naveo da je „nedavno saznao za indirektno otkrivanje ograničene količine kompanijskih podataka kojima su raspolagali nezavisni izvođači radova“.

Saudijski energetski div nije saopštio o kojoj firmi je reč niti da li je izvršilac radova hakovan ili su podaci procurili na neki drugi način.

"Do curenja podataka nije došlo probijanjem našeg sistema, događaj nema uticaja na naše poslovanje, a kompanija i dalje održava snažnu sajber bezbednost", dodali su iz Aramka.

Iznuđivači su došli u posed jednog terabajta, ili 1.000 gigabajta Aramkovih podataka, izvestila je ranije agencija AP, pozivajući se na veb stranicu na darknetu (deo šifrovane mreže na internetu koji je dostupan samo putem specijalizovanih alata koji omogućavaju anonimnost).

Prema izveštaju AP-a, na toj veb stranici je Aramku ponuđeno brisanje podataka u zamenu za 50 miliona dolara u kripto valuti, a za sada nije poznato ko stoji iza zahtevane otkupnine.

Iz Aramka nisu odgovorili na zahtev BBC-a za komentarom povodom vesti AP-a da je kompanija na meti pokušaja iznude od 50 miliona dolara.

Video: Tankeri plutaju puni nafte koju niko neće

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>