• 35

"Srbi mogu da imaju stav o liku Tesle, ali nemaju uticaj. Da sam na čelu NBS rekao bih nama bravo"

Premijer Hrvatske Andrej Plenković oglasio se povodom našeg teksta u kojem Narodna Banka Srbije prvi put ističe da će reagovati i preduzeti mere ako se eventualno lik Nikole Tesle nađe na evrokovanicama

 • 35
Nikola Tesla kovanice evra

Foto: Wikimedia/Napoleon Sarony/Marc Seifer Archive, Pixabay

- Srbi mogu da imaju svoj stav, ali nemaju uticaj. Teslu su građani izabrali da bude na kovanici - rekao je premijer Hrvatske Andrej Plenković reagujući na naš tekst u kojem Narodna Banka Srbije prvi put ističe da će reagovati i preduzeti mere ako se eventualno lik Nikole Tesle nađe na evrokovanicama. 

Plenković je to izjavio odgvorajući na pitanja novinara prilikom posete ostrvu Hvaru. Obišao je radove na Jelsa-Vrboska-Stari Grad.

Osvrnuo se i na reakcije naše centralne banke na izbor Nikole Tesle kao simbola hrvatske na kovanicama evra, prenose hrvatski mediji.

- Mogu da imaju rezerve i svoj stav, ali nemaju uticaj. Nikola Tesla se rodio u Smiljanu, išao u gimnaziju u Karlovcu. Građani su ti koji su sugerisali da na jednoj od kovanica bude i Nikola Tesla. Nikoga nikome ne uzmimamo  - rekao je i dodao da bi on, da je na čelu Narodne banke Srbije, rekao Hrvatskoj bravo.

Podsetimo, kako su u Narodnoj banci Srbije (NBS) za Telegraf Biznis rekli, smatraju da bi stavljanje lika Nikole Tesle na nacionalnu stranu kovanice evra, što je najavio hrvatski premijer Andrej Plenković ako Hrvatska postane članica Evrozone, predstavljalo prisvajanje kulturnog i naučnog nasleđa srpskog naroda.

Ovo zato, jer se slavni naučnik izjašnjavao kao Srbin po poreklu i rodu, navode iz NBS za naš portal i dodaju da bi, ako bi se to desilo, sasvim sigurno bile preduzete odgovarajuće aktivnosti prema nadležnim institucijama Evropske unije, da bi se ukazalo na neprimerenost takvog predloga.

Dizajn evro novčanica, objašnjavaju u Narodnoj banci, je isti nezavisno od države koja ih štampa i dizajn kovanica je regulisan odgovarajućom Uredbom Saveta EU od 24. juna 2014. godine.

Video: Sve što niste znali o platnim karticama

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • sara

  Iskompleksirani Plenković, izvali glupost i ostade živ!!!!. Pa ako je živeo u Lici kao i mnogo srba u vreme Austrougarske, to ne znači da je hrvat!!!!. Pravoslavne vere je od oca pravoslavnog sveštenika, živeo i radio u Americi kao i mnogo ljudi iz sveta, ali nisu amerikanci!!!. Tesla u dopisima sa eminentnim ličnostima, naglašava da je srbin, čak postoji i autentično njegovo pismo i kada je ostario Amerika pa ni Hrvatska mu nisu dale penziju i pored zasluga, već Kraljevina Srbija mu je do kraja života materijalno pomaga!!!!.

  5
  0

  Podelite komentar

 • Saša

  Pokatoličeni SRBI se svete HRVATSKOJ državi, stavljajući SRBINA (sina pravoslavnog POPA) na "HRVATSKI" novac! Izgleda da su SRBI VEĆINA u HRVATSKOJ bez obzira na progone.

  7
  1

  Podelite komentar

 • Petar

  Ovim Hrvatska ispostavlja teritorijalne pretenzije prema Srbiji. Drugim rijecima zalaze se za rat. Tesla ne pripada hrvatskom etnosu tako da ne moze biti na hrvatskoj novcanici. Da je ostao Ustav iz 1974-te moglo bi. Jer po tom Ustavu Hrvatska je bila drzava Hrvata i Srba. Kada su Srbi izbaceni iz hrvatskog ustava kao konstitutivni narod time je izbacen i Tesla. Time je Tesla automatski dobio i srpsko drzavljanstvo a ne samo etnicitet (mada je bio drzavljanin Austrougarske; posto te drzave vise nema, ostaje samo Srbija i kao drzava i kao etnicitet).

  12
  0

  Podelite komentar

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke