• 10
 ≫ 

Kako izgleda rad u restoranu ovih dana: Duple smene zbog manjka radnika, mogu li veće plate pomoći?

 ≫ 

Lokali u Sjedinjenim Državama nemaju dovoljno osoblja, a poslovi koji su već bili stresni postali su još teži

  • 10
kuvar, restoran

Foto: Freepik

Tokom pandemijske 2020. ugostiteljstvo je bilo jedna od najteže pogođenih grana, a posledice se svakako osećaju i dalje, posebno imajući u vidu da kovid-19 nastavlja da hara širom sveta.

Posle korone neće biti samo izazov vratiti se na staro u smislu finansija, već i čitavog koncepta poslovanja. Zato odlazak na obedovanje napolju više neće biti isti za brojne mušterije američkih lokala.

Prema pisanju CNN-a, možda će morati duže da čekaju svoja jela, i onda kada ne deluje da je restoran prepun. Takođe, usluga će biti sporija... Zašto?

Odgovor na ovo pitanje, zapravo, krije se u globalnoj pojavi: manjku osoblja. Najteže je naći konobare koji su tokom krizne 2020. bili prinuđeni da nalaze druge poslove, a na kojima su sada bolje plaćeni i ne bi se vratili na staro. S kuvarima je malo drugačije, jer generalno imaju veće zarade, mada i njih fali.

O tome je i Telegraf Biznis nedavno pisao. Kuvari su nam jedno od najdeficitarnijih zanimanja trenutno.

Restorani u Sjedinjenim Državama nemaju dovoljno osoblja, a poslovi koji su već bili stresni postali su još teži. Radnici sa kojima je CNN Biznis razgovarao rekli su kako se bore da opstanu u okruženju s malo kadra.

Dešava se i da ljudi daju otkaz usred smene, jer ne mogu da izdrže tempo rada i novonastale uslove. Do svega toga je došlo zato što su milioni radnika širom sveta dobijali otkaze u 2020, imajući u vidu da ogroman broj restorana nije radio maltene cele godine, usled korona mera.

konobar

Foto: Pixabay

Naposletku, kada su restorani počeli da zapošljavaju ponovo, naišli su na manji broj potencijalnih zaposlenih. Neki su se odselili, drugi su pronašli novi posao u drugim industrijama, neki su još uvek kod kuće kako bi brinuli o deci ili starijim članovima porodice.

Ne treba zanemariti ni dobar deo onih koji su vremenom shvatili da su godinama radili naporan posao, za malo para, te su se "zavetovali" da se nikada neće vratiti starom zanimanju. Upravo ta grupa, koja nije malobrojna, sada predstavlja veliki problem za industriju.

Pokušavajući da privole one koji su i dalje zainteresovani za poslove u restoranu, neki poslodavci su povećali plate ili povlastice. Ipak, bonusi mogu pomoći, ali ne i "popraviti" činjenicu da osoblja manjka.

Video: Ugostitelji izdržali pandemiju zahvaljujući ovom rešenju: Partner koji nam je pomogao da opstanemo

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Клоп

    31. jul 2021 | 21:01

    Код нас ништа није боље...сем те короне која је направила колапс у пословању постоји још неколико а то је да је једна генерација отишла у пензију која је знала свој посао и који су били вредни а сада једноставно не раде више., друго-млади не желе да уписују занате и нема довољно новог кадра, зато нема зидара, пекара, водоинст.,кувара,електричара, паркетара, лимара итд..и треће-земља нам се празни, били смо стара нација а сада смо још старији јер је огроман број младих отишао преко..

  • Kako je?Lepo jako

    31. jul 2021 | 20:05

    Radim kao pomocni radnik.Dnevnica 2k.Radimo obroke za firme + obroci za radnike firme gde se nalazimo.To sve u trku i hodu.Pakuj, peri, spremaj, sklanjaj.Sporeti, rostilji, friteze, pecke za hlebove pa vi vidite kako je na ovim temperaturama.

  • Vj

    31. jul 2021 | 21:18

    Mozda su na papiru kuvari bolje placeni ali kad se uracuna baksis konibari zaradjuju daleko vise

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>