• 12

Rio tinto spremio 2, 4 milijarde $ za rudnik u Srbiji: Kažu da im je to najveći grinfild na svetu

Rio Tinto opredelio sredstva za realizaciju projekta Jadar

  • 12
Litijum, Loznica, Jadarit

Foto: Nikola Tomić

Kompanija Rio Tinto izdvojila je 2,4 milijarde američkih dolara za izgradnju rudnika i postrojenja za preradu litijum-borata u okviru Projekta Jadar u Loznici, jedan od najvećih grinfild projekata litijuma na svetu, saopštila je ta kompanija.

Projekat Jadar mora do dobije sva neophodna odobrenja, dozvole i licence i nastaviće da se realizuje u saradnji sa lokalnom zajednicom, Vladom Republike Srbije i nevladinim sektorom, ističe se u saopštenju.

- Ovo je važna prekretnica za projekat i snažna potvrda opredeljenju Rio Tinta da podrži Srbiju kao vodećeg dobavljača litijuma, imajući u vidu obim i visoki kvalitet sastava ležišta Jadar - navodi se u saopštenju Rio Tinta.

- Realizacija projekta Jadar će pozicionirati Rio Tinto kao najvećeg proizvođača litijuma u Evropi za najmanje 15 narednih godina. Osim toga, planirano je da Jadar proizvodi borate koji se koriste u razvoju opreme za obnovljive izvore energije kao što su solarni paneli i vetroturbine - ističe se u saopštenju.

Podseća se da Projekat Jadar obuhvata podzemni rudnik sa pripadajućom infrastrukturom i opremom, uključujući električna vozila za vuču, kao i postrojenje za hemijsku preradu litijum-karbonata kvaliteta pogodnog za proizvodnju baterija.

- Kako bi se uticaj na lokalnu zajednicu smanjio na najmanju moguću meru, rudnik će biti izgrađen u skladu sa najvišim ekološkim standardima, uključujući korišćenje suvog slaganja industrijskog otpada. Ova inovativna metoda omogućava postupno rekultivisanje suvog otpada vegetacijom i zemljom, bez potrebe za izgradnjom brane za tečni otpad - piše u saopštenju Rio Tinta.

Najavljuje se da će nakon izgradnje, kompleks Jadar biti moderno industrijsko postrojenje sa digitalno umreženim podzemnim rudnikom, koji se u realnom vremenu nadgleda iz operativnog centra.

Naglašava se da će Jadar biti najveća rudarsko-procesna investicija u Srbiji koji ima potencijala da doprinese BDP-u Srbije direktno sa jedan odsto i četiri procenta indirektno, uključujući mnoge srpske dobavljače tokom faze izgradnje rudnika.

Realizacija projekta omogućiće da Jadar bude veliki poslodavac u Srbiji i regionu, navodi Rio Tinto.

 

Rio Tinto navodi da su sledeći koraci realizacije projekta dobijanje odobrenja za eksploataciono polje, kao i svih dozvola i odobrenja, što obuhvata i odobrenje Studije o proceni uticaja na životnu sredinu.

Kompanija, u skladu sa regulativom Republike Srbije, poziva sve zainteresovane strane da učestvuju u procesu javne rasprave o studijama uticaja na životnu sredinu.

Dodaje se da je odobrenje studije procena uticaja na životnu sredinu neophodno za početak radova, a planirano je da izgradnja rudnika počne tokom 2022. godine.

Video: Bili smo u selima koja leže na litijumu - naša budućnost je bela

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Zuto Pile

    28. jul 2021 | 14:41

    More mars napolje,kad bi nase pradede znale zasta su ginuli na Ceru,Mackovom Kamenu,prevrtali bi se u grobu,dosta vise lopova u zemlji Srbiji i ljudi koji rade protiv svoje zemlje za strane interese zadnjih 30 godina, Od Tadica,Djilasa,Dacica,Kostunice,Slobe i sad Vucica,Srpski rode osvesti se,deca nam beze iz svoje zemlje zbog ovih lopuza!!!

  • Stara mudrost

    28. jul 2021 | 11:05

    "Ne veruj Danajcima ni kad ti poklone nose"

  • Perke

    28. jul 2021 | 12:20

    Mi nećemo ovo, mi smo ekolozi.. nećemo rudnike, nećemo termoelektrane.. bolje da pasemo travu, a da znamo da je cista, nego da radimo po nekim rudnicima i fabrikama... Rio Tunto, paljba!

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>