• 30
 ≫ 

"Od Novog Sada i Beograda do Skoplja i Drača bez stopa": Vučić najavio popuste na karte i putarine

 ≫ 

"Pokušaćemo da otvorimo naše granice, to je istorijski važno", rekao je Vučić. Na forumu će biti saopšteno novo ime regionalne inicijative i potpisana tri sporazuma za unapređenje saradnje u regionu

  • 30
Aleksandar Vučić, Edi Rama, Zoran Zaev

Foto-montaža: Tanjug/Zoran Žestić, Tanjug/AP, Shutterstock

Veliki regionalni ekonomski forum, u okviru inicijative Mini Šengen, počeo je danas u Skoplju u prisustvu predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera Severne Makedonije i Albanije Zorana Zaeva i Edija Rame.

Ekonomski forum za regionalnu saradnju u organizaciji privrednih komora Srbije, Severne Makedonije i Albanije okupio je oko 350 kompanija sa ZB. Iz Srbije učestvuje 217 kompanija.

Kada smo kretali sa ovom inicijativom, svoj trojici se učinilo da je to nešto dobro, nešto što menja stvari na Balkanu. Rešili smo da od pogleda u prošlost glavu okrenemo ka budućnosti, rekao je Vučić na početku foruma.

- Svi međusobno smo imali različite vrste problema. Rešili smo da glavu okrenemo ka budućnosti. Mogu da kažem da se u poslednje dve godine razvilo iskreno poverenje između ove tri zemlje. Važno je da ljudima u našim zemljama pokažemo da smo u stanju da donosimo odluke, da budemo u saradnji sa svima, na putu ka EU, i da ne čekamo nikoga. To poverenje je ključna stvar. Sinoć smo se oko svega lako dogovorili - rekao je Vučić obraćajući se na forumu.

Dodao je da se u poslednje dve godine razvilo iskreno poverenje.

"Za nas je važno da u ljudima u našim zemljama pokažemo da smo u stanju da sami donosimo odluke i poboljšamo živote građana, da budemo na evropskom putu ali da ne čekamo da nas neko vodi i navodi, već da radimo u interesu naših građana", kazao je predsednik.

Istakao je da ako tri zemlje uspeju da za godinu i po dana omoguće da se kroz njih prolazi bez granica, to će biti za istoriju.

- Moći ćemo da idemo bez ikakvog zadržavanja do Skoplja, do Drača. To je istorija ako uspemo za godinu i po dana. Biće dovoljno da budete na teritoriji jedne zemlje, softvere razmenjujemo sami. Šta god da prodajete šta god da kupujete nema zaustavljanja - naveo je on govoreći o brzim trakama ističući kako nam se otvara bezbroj mogućnosti.

Najavio je da će regionalna saradnja podrazumevati popuste od 3, 5 i više odsto na restorane, putarine, vozne karte za građane koji žive na teritoriji Srbije, Severne Makedonije i Albanije.

Istakao je da u delu Srbije postoji problem sa nedostatkom radne snage, a da Albanija i Severna Makedonija mogu da pomognu kod obezbeđivanja kvalifikovanog kadra.

Čadež: Cilj da prevoznici čekaju nula minuta na granici

 

Predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež poručio je na regionalnom ekonomskom forumu u Skoplju da je cilj da privredni znatno olakša poslovanje u regionu i da prevoznici nula minuta čekaju na granici.

Čadež je, na panelu sa predsednici privrednih komora Severne Makedonije i Albanije Brankom Azeskim i Ines Mućostepa, kao i predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i premijerima Zoranom Zevom i Edijem Ramom, zahvalio svima što je napravljen veliki korak napred u prethodnom periodu za građane i privredu sve tri zemlje, kao i da sada možemo započeti nešto novo.

- Sve je postavljeno da pričamo o regionalnoj saradnji, imamo ime koje nije mnogo regionalno, ali je važno da pričamo o ekonomskoj saradnji, da više pričamo o ekonomiji i napravimo novac, i imamo vidljive rezultate saradnje - rekao je Čadež.

Kako je rekao, naši parevoznici čekaju 120 do 160 minuta na granici, a cilj je da nema čekanja kako bi privrede bile mnogo konkurentnije. Čadež je istakao da je važno da se pojednostave procedure za radne dozvole, jer se privednici žale da nemaju dovoljno dobre radne snage.

To će omogućiti bolju mobilnost radne snage, ali i zaustaviti odliv stanovništva u inostranstv, s obzirom da je oko 350.000 ljudi napustilo našu zemlju u periodu između 2012. do 2019. Mućostepa je rekla da počine nova era saradnje između politike biznisa.

- Ali i nova era saradnje između politike i politike, kao i biznisa i biznisa - navela je ona.

Albanska komora je spremna da poveća angažman u okviru inicijative i bude podršak da se uklone sve barijere za biznis. Zato će komore pratiti ovu dinamiku i delovati kao aktivan partner, poručila je ona.

- Stvarmo biznis ''šengen'' porodicu bez barijera, kako bi čuli zajednički glas biznis zajednice u regionu - rekla je ona.

Azeski je poručio da je cilj da redovi kamiona na našim granicama nestanu i da takve sitaucije više ne viđamo na prelazima.

"Važno je da se danas dogovorimo i postignemo sporazum - da otvorimo Balkan i da se ujedinimo kao biznis. Političko liderstvo se traži od svih predstavnika zemalja i to su pokazali i Vučić i Zaev i Rama, koji još nemaju kompletnu podršku da nateraju svoje građane da svi gledaju ka istom pravcu. Zato molim aplauz da sve njih nagradimo", poručio je Azeski nakon čega su učesnici foruma aplauzom nagradili lidere tri zemlje.

Skopski forum o regionalnoj saradnji na ZB okupio je kompanije iz Srbije, Albanije, Severne Makedonije i BiH, ali i drugih regionalnih i evropskih ekonomija, kao i predstavnike vlada, finansijskih institucija, univerziteta, medunarodnih delegacija i asocijacija.

Najveći broj kompanija je iz građevinskog sektora, poljoprivredno-prehrambene industrije, energetike, mašinske, auto i tekstilne industrije, turizma, IKT i telekomunikacija, transporta i logistike.

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav)

 

Na forumu, kako je najavio predsednik Vučić, biti saopšteno novo ime te regionalne inicijative i potpisana tri sporazuma za unapređenje saradnje u regionu.

To su Memorandum o razumevanju o saradnji na olakšanju uvoza, izvoza i kretanja robe na ZB, Memorandum o razumevanju o saradnji u vezi sa slobodnim pristupom tržištu rada na ZB i Sporazum o saradnji u zaštiti od katastrofa na ZB.

Na forumu će se obratiti Zaev, Vucicć i Rama, a onda i predsednici privrednih komora Srbije, Severne Makedonije i Albanije Marko Čadež, Branko Azeski i Ines Mućostepa.

Nakon diskusije Vučić, Zaev i Rama će potpisati tri pomenuta dokumenta i objaviti novi zvanični naziv i logo regionalne inicijative i obratiti se medijima. Uslediće poslovni sastanci privrednika u formati B2B (biznis tu biznis)

Video: Vučić: Ako uspemo od 1. januara 2023. bez granica za naše građane

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>