• 3

Svaki Nemac je zbog korone dužan više od 26.000 evra: Raste i strah od inflacije

Pandemija je suštinski dodatno produbila drastične razlike u zaduženosti pokrajina

  • 3
Nemačka, Berlin

Foto: Pixabay

Statistika nikada nije zabeležila toliki rast državnog duga Nemačke kao u prvoj godini korone, tokom koje se on povećao za 14,4 odsto.

Stručnjaci smatraju da to nije problem, ali nisu svi optimistični, a raste i strah od inflacije. Dug koji je krajem 2020. nagomilao javni sektor u Nemačkoj na svim nivoima (savezna vlada, pokrajine i opštine) iznosio je 2,17 hiljada milijardi evra.

To je dug prema privatnim finansijskim institucijama, fondovima ili drugim preduzećima, kako u Nemačkoj, tako i van nje, piše danas Dojče vele. Dodaje se da Nemački zavod za statistiku nikada nije zabeležio takvu eksploziju duga: u godini izbijanja pandemije on se povećao za 273,8 milijardi evra, odnosno za 14,4 odsto.

Preračunato po stanovniku, svaki građanin Nemačke sada prosečno duguje 26.141 evra, dok je krajem 2019. bio dužan "samo" 22.860 evra. Taj rekord ne bi trebalo nikoga posebno da iznenadi. Država je, uprkos "zamrzavanju" privrede merama protiv pandemije - otvorila kasu kao nikada do sada, kako bi podrškom i drugim mehanizmima sprečila otkaze i stečajeve firmi.

To je, pre svega, bila odluka savezne nemačke vlade, pa je tako njen dug i najviše porastao - za 18,1 odsto. Šesnaest nemačkih pokrajina bile su nešto opreznije, i njihov dug se povećao u proseku za 9,8 procenata, na 636 milijardi evra. Još oprezniji su bili gradovi i opštine, čiji je dug uvećan samo 1,5 odsto, na 133,3 milijardi evra.

Pandemija je u suštini dodatno produbila drastične razlike u zaduženosti pokrajina.

štednja, novac

Foto: Freepik

Najveće breme nose tzv. gradovi-pokrajine, pri čemu grad-pokrajina Bremen deluje čak kao beznadežani slučaj, jer je svaki njen stanovnik sada dužan 57.823 evra. Ali, to nije toliko posledica rasipnosti, već je stvar u tome da je ta mala pokrajina u potpunom okruženju pokrajine Donje Saksonije.

Tako ispada da je mnogima mesto stanovanja u susednoj pokrajini, gde se onda i statistički obračunava prihod. Nije drugačije ni u gradu-pokrajini Hamburg (19.181 evro duga po stanovniku), a nešto manje je kod trećeplasiranog dužnika, Berlina (16.307 evra po stanovniku).

Najmanje su dužni stanovnici Bavarske (1.359 evra) i Saksonije (1.244 evra ).

Ukupan državni dug Nemačke obuhvata i dugovanja institucija za socijalno staranje, ali se mora reći da je u tom sektoru 2020. jedino došlo do pozitivnog razvoja: njihov dug se smanjio na 44 miliona evra. Ekonomski stručnjaci, ipak, tvrde da nema razloga za zabrinutost.

Video: Vučić, Zaev i Rama: Tri sporazuma za bolju regionalnu saradnju

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • FANTOM

    29. jul 2021 | 16:37

    Drži te se vi našeg dvorišta gde lisice kokoši kradu a sva vika na vuka. Ne dugujem ja ništa Srbiji jer ona meni duguje. Jebeš pare, uzeli ste mi detinjstvo, oterali u rat, uništili budućnost i još treba da žalim Nemce i njihov navodni dug. Moj navodni dug prema državi je projektovan na 6500 evra a plata mi 320 € i živim kao slepac kod očiju.. Nemac ima navodni dug 23 000€ a platu 3500€ i zabole ga ona stvar za EU i nekog gedžovana i njegov život u Srbiji. Toliko im loše ide da prosto mi dođe da im uplatim koji evro od mojeg izvanrednog ličnog dohotka.

  • SRB🇷🇸

    29. jul 2021 | 15:52

    Invlacija i EU nepostoji

  • Hahaa

    5. avgust 2021 | 10:35

    Duzni 3 plate...bas su se potresli...

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>