• 3

Iz prodavnica u Hrvatskoj zbog veće količine pesticida povučene neke vrste sladoleda i jogurta

Obaveštenje se odnosi isključivo na proizvode s navedenim podacima, napominje Ministarstvo poljoprivrede Hrvatske

  • 3
sladoled, magnum

Foto: Pixabay.com

Hrvatsko Ministarstvo poljoprivrede obavestilo je danas potrošače da proizvođač mleka i mlečnih proizvoda Dukat iz Zagreba povlači iz prodaje dva Dukatos voćna jogurta, crna ribizla i narandža-cimet, zbog utvrđenog pesticida etilen oksida u aditivu koji se koristi u procesu proizvodnje.

Opozvani su Dukatos jogurt crna ribizla 150g, s rokovima trajanja: 4.avgust, 11.08, zatim 20.08. i 28.08. 2021. godine, i Dukatos jogurt narandža-cimet 150g, sa rokovima trajanja 04.avgust, 11.08, 19.08. i 28.08.2021, navodi se u saopštenju hrvatskog ministarstva, prenosi portal index.hr.

Proizvod, kako se dodaje, nije u skladu s Uredbom Komisije (EZ) o maksimalnim nivoima ostataka pesticida u ili na hrani i hrani za životinje biljnog i životinjskog porekla.

Obaveštenje se odnosi isključivo na proizvode s navedenim podacima, napominje Ministarstvo poljoprivrede Hrvatske.

Ministarstvo poljoprivrede je danas obavestilo potrošače da osim jogurta povlače i četiri vrste sladoleda u različitim pakovanjima, zbog istog pesticida etilen oksida u aditivu koji se koristi u procesu njihove proizvodnje.

Ministarstvo navodi da je dobavljač, Mars Hrvatska d.o.o., iz opreza povukao proizvode Snickers xtra ice cream bar 66 g -single, Snickers ice cream bar 48g - 6 pack box, Twix ice cream bar 47g - single, Twix ice cream bar 34,2g - 6 pack box, Bounty ice cream bar 39,1g - 6 pack box i M&Ms peanut ice cream stick 62g - single.

Proizvodi nisu u skladu s Uredbom Komisije (EZ) br. 396/2005 o maksimalnim količinama ostataka pesticida u ili na hrani i hrani za životinje biljnog i životinjskog porekla i o izmeni Direktive Vijeća 91/414/EEZ.

Mars Hrvatska: Konzumiranje ovih proizvoda nije štetno

 

O povlačenju robe su se oglasili i iz kompanije Mars Hrvatska.

- Jedan od naših dobavljača obavestio nas je o prisutnosti etilen oksida (ETO) u jednom od sastojaka koje isporučuju našoj fabrici sladoleda u Francuskoj, u količinama koje su više od dopuštenih prema zakonodavstvu EU. Konzumiranje ovih proizvoda nije štetno. Ovo je problem koji utiče na Mars Wrigley, kao i na druge proizvođače - piše u saopštenju kompanije.

U saopštenju se dodaje da iako je količina ETO-a u spornom sastojku iznad zakonskih granica koje propisuje EU, u njihovim sladoledima koristi se jako mala količinu tog sastojka. Stoga je, kako navode, količina ETO-a u sladoledu minimalna i daleko ispod zakonskih ograničenja za Evropu.

- Ipak, u saradnji s nadležnim telom za sigurnost hrane povući ćemo sporne proizvode. To je problem koji utiče na Mars, kao i na druge proizvođače. Možemo potvrditi kako smo odmah po saznanju o navedenom problemu zaustavili svu proizvodnju gde se koristio sporni sastojak i zaustavili smo isporuku svih proizvoda koji se nalaze u našim skladištima, a sadrže sporni sastojak - piše u objavi.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • tb

    30. jul 2021 | 23:07

    e da su samo to sporni proizvodi.nego sve sto sa rafa dohvatis je i vise nego stetno po zdravlje samo nema ko da cita deklaracije. a ovo sto kaze da njihovi proizvodi nisu stetni…pa ja nemam reci zaista.

  • Raša

    31. jul 2021 | 08:19

    Znači da očekujemo akcije u Srbiji za ove proizvode?

  • Privatnik

    30. jul 2021 | 23:54

    Kada se uvede hemijska analiza proizvoda koju samo mi nemamo u evropi i okruzenje onda vise nece moci da nas truju. A sto li mi to nemamo je pitanje za uvoznike shemaroshe koji godinama uvoze svasta a i nasi proizvodjaci nisu nista bolji. Sada sa rafa da uzmem 10 proizvoda garantujem da su 8 mikrobioloski neispravni a hemijski da ne pricam. Otrove nam prodaju pazite sta konzumirate inace ode prvo jetra pa onda lancano itd. Ovaj posao sam radio ali vise ne mnogo muckaju namestaju itd pa da ne opipam corku. Jer dok dokazem da nemam veze sa olosima odose usi.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>