• 1
 ≫ 

Ista zarada za isti posao: To im je moto, ali su žene u Austriji i dalje mnogo slabije plaćene

 ≫ 

Rodna razlika u penzijama u prestonici iznosi 31,72 odsto

  • 1
penzije

Foto: Christian Bowen

Dan jednakih penzija, dan kada su muškarci primili iznos penzija koji će žene primiti do kraja godine, obeležen je 1. avgusta 2021. godine u Austriji.

Žene imaju, u proseku, 41,58 odsto niže penzije u odnosu na muškarce. Dok muškarci primaju prosečnu penziju od 2.047 evra, žene primaju 1.196 evra. U Beču će dan jednakih penzija biti obeležen 6. septembra 2021. godine, što je najkasnije u Austriji.

Rodna razlika u penzijama u prestonici iznosi 31,72 odsto. Prosečna penzija koju žene primaju u Beču je najviša u zemlji i dostiže 1.378 evra. Žene zarađuju manje dok su u radnom odnosu, pa samim tim primaju niže penzije.

Dosta žena se odlučuje za skraćeno radno vreme, kako bi uskladile poslovne i kućne obaveze što takođe umanjuje iznos penzije.

- Siromaštvo u starosti pogađa, pre svega, žene. To je alarmantno. Jaz u prihodima se nastavlja i u starosti. Žene i dalje obavljaju veliki deo neplaćenih kućnih poslova. To se odražava na prihode i na penziju. Kriza izazvana pandemijom je jasno pokazala da su žene kroz rad i nastavu od kuće dodatno opterećene više nego muškarci. Naš cilj je da rodni jaz u zaradama i penzijama izbrišemo. Ista zarada za isti posao - izjavila je Katrin Gal, vicegradonačelnica Beča.

Video: Roboti neće ukrasti poslove, u Srbiji školujemo kadar koji će biti spreman za budućnost

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Pančevac

    3. avgust 2021 | 09:14

    Na poslu ne mogu zbog kuće, kući ne mogu zbog posla a usput su svuda žrtve. Logičan zaključak - zato duže žive.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>