• 0

Prvih 400 miliona od DFC-a stiže do kraja godine: Kako domaća preduzeća mogu da ih koriste?

Novac od DFC-a moći će da se koristi za obrtna sredstava i likvidnost, ali i za investicije

  • 0
DFC US International Development Finance Corporation

Foto: Pixabay, U.S. International Development Finance Corporation

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je da će najverovatnije prvi deo garantne šeme Američke razvojne agencije (DFC), u vrednosti od 400 miliona dolara, biti na raspolaganju našim preduzećima do kraja godine.

- Mi smo sada u završnim razgovorima oko velikog sporazuma koji treba s njim da potpišemo, odmah nakon toga sledi pojedinačno potpisivanje sa poslovnim bankama i ja očekujem da ćemo do kraja godine imati i 400 miliona dolara njihove garantne šeme na raspolaganju mikro, malim i srednjim preduzećima - rekao je Mali za Tanjug.

Ističe da je dobro što je DFC prihvatio da dođe u Srbiju i što je njihovo sedište za ceo regionu upravo u Beogradu.

Mali navodi da će 400 miliona dolara našim preduzećima biti na raspolaganju po veoma povoljnim uslovima za obrtna sredstava i likvidnost, ali i za investicije.

Na pitanje da li bi realizacija dogovorenog sa DFC-om mogla biti brža, Mali je podsetio da je u SAD bila smena administracije, te da je taj proces usporio realizaciju dogovorenog.

- Potvrda nove administracije je da su potpuno posvećeni ovom programu, kako za našu zemlju, tako i za ceo region - rekao je Mali i dodao da je realizaciju usporila i pandemija.

Mali navodi da je prisustvo DFC-a od velikog značaja za kredibilnost naše zemlje, ali i za rast i razvoj naših malih, srednjih i velikih preduzeća.

Video: Šef DFC u Beogradu: Došli smo ovde da ostanemo

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>