• 0

Ova igrica nazvana je "e-drogom": Akcije kompanije pale, i tek im preti državni pritisak

Investitori su sve više zabrinuti zbog toga što Peking suzbija poslovanja firmi

  • 0
Pametni telefon, mobilni gejming, igrice

Foto: Unsplash

Kineski mediji su onlajn igrice nazvali "elektronskim drogama" i to je automatski oborilo akcije dve najveće lokalne kompanije za igranje igrica na internetu.

U pitanju su divovi Tencent i NetEase, čije su deonice na ranom trgovanju u Hongkongu pale 10 odsto, pre nego što su povratile neke od tih gubitaka.

Investitori su sve više zabrinuti zbog toga što Peking suzbija poslovanja firmi. Proteklih meseci vlasti su najavile niz mera kako bi pojačale kontrolu nad tehnologijom i privatnim obrazovnim kompanijama.

U članku koji je objavio državni list "Economic Information Daily" navodi se da su "mnogi tinejdžeri postali zavisni od onlajn igara i da to ima negativan uticaj na njih". Ova vest je povezana sa novinskom agencijom Xinhua.

U članku se navodi Tencent-ova izuzetno popularna igrica Honor of Kings, i kaže se da su je studenti igrali i do osam sati dnevno, te je zatraženo da industrija uvede veća ograničenja.

"Nijednoj industriji, nijednom sportu ne može se dozvoliti da se razvija na način koji će uništiti jednu generaciju", pisalo je pre nego što su onlajn igrice upoređene sa "duhovnim opijumom" (eng. spiritual opium).

Tencent je rekao da će uvesti mere kojima će se smanjiti pristup dece igricama, kao i vreme koje provode uz Honor of Kings. Oporavak vezan za akcije ovih kompanije usledio je nakon što je "Economic Information Daily deleted" izbrisao članak sa svog naloga na mreži Wechat.

arena-of-valor-honor-of-kings

Foto: Tencent Games

Tencent je takođe uočio da su njegove akcije prošle nedelje pale, nakon što je gigantu naređeno da raskine ekskluzivne ugovore o licenciranju muzike sa izdavačkim kućama širom sveta. Pokret je imao za cilj da se "uhvati u koštac" sa dominacijom tehnološkog giganta u domenu onlajn muzičkog prenosa u zemlji.

Naime, Tencent trenutno kontroliše više od 80% ekskluzivnih prava na muzički prenos u Kini nakon akvizicije 2016. godine. Oni su samo jedna od brojnih kineskih kompanija koje kotiraju na berzi u SAD, Hongkongu i kontinentalnoj Kini, a čije će dionice ove godine naglo pasti, jer Peking suzbija tehnološku i obrazovnu industriju zemlje.

Prošle nedelje je došlo do pada akcija kineskih kompanija za onlajn podučavanje, nakon što im je oduzeta mogućnost da ostvare profit od predavanja osnovnih predmeta u Kini. Nove smernice takođe su ograničile strana ulaganja u tu industriju.

Video: Naličje operacije Bugatti-Rimac: Nemci kontrolišu većinski paket hrvatske kompanije

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>