• 1
 ≫ 

Obeležava se Dan građevinara Srbije: Sektor raste munjevitom brzinom, čak 30% u ovom kvartalu

 ≫ 

Neimari rade punom parom, a samo u putnu infrastrukturu uloženo je 138,5 milijardi dinara u proteklom periodu

  • 1
građevina, Foto: Pixabay

Dan građevinara Srbije obeležava se danas, u znak sećanja na trodnevni štrajk građevinskih radnika koji je okončan 8. avgusta 1940. godine, a usledio je posle neuspešnih pregovora sindikata i poslodavaca o promeni kolektivnog ugovora i povećanju nadnica.

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, u aprilu je u Srbiji bilo 120.000 zaposlenih u građevinarstvu, što je porast u odnosu na početak 2021. godine, za 5.000 građevinara.

Pomenuti izvor navodi i da je u istom periodu vrednost završenih radova u građevinskom sektoru Srbije bila veća od 451,5 milijarde dinara, odnosno nešto više od 3,8 milijardi evra, a samo u putnu infrastrukturu je uloženo 138,5 milijardi dinara.

Ipak, Savez samostalnih sindikata Srbije upozorio je nedavno da u našoj zemlji godišnje na radnom mestu život izgubi od 50 do 60 radnika, najčešće na gradilištima, a da se povećava broj radnika koji odlaze na bolovanje i u invaliidsku penziju.

Ministar građevinarstva, Tomislav Momirović, čestitao je danas građevinarima njihov praznik i istakao da je to vodeća grana privrede, pošto vrednost investicija u saobraćajnu infrastrukturu iznosi oko 23 milijarde evra, kao i da se gradi i projektuje 1.000 auto-puteva i brzih saobraćajnica.

- Danas kada se u Srbiji gradi najviše u njenoj savremenoj istoriji na preko 80.000 aktivnih gradilišta, danas kada u Srbiji nema nezaposlenih građevinskih radnika, želim da se zahvalim i čestitam Dan građevinara svim zaposlenima u vodećoj grani srpske privrede. U ovom trenutku projektujemo i gradimo oko 1000 kilometara auto-puteva i brzih saobraćajnica. Vrednost investicija u saobraćajnu infrastrukturu je oko 23 milijarde evra, što predstavlja skoro polovinu srpskog bruto društvenog proizvoda. Investiramo pola milijarde evra u razvoj vodnog saobraćaja i vodnih koridora, kao i u razvoj luka na Dunavu i Savi - rekao je Momirović tim povodom.

Dalje je naveo: "Danas realizujemo najveći i najvredniji projekat u Jugoistočnoj Evropi - brzu prugu od Beograda do Subotice, kao deo železničkog koridora do Budimpešte, gde će građani između Beograda i Novog Sada, dva najveća grada u Srbiji, putovati svega trideset minuta, najmodernijim švajcarskim brzim vozovima".

- Građevinarstvo je od početka godine jedna od ključnih komponenti privrednog rasta Srbije. Izvesno je da ćemo i u trećem kvartalu imati dodatno ubrzanje rasta našeg sektora, i to za oko 30 odsto. Pokrenuti projekti omogućiće građanima Srbije bezbedan, brz i moderan put prema svim značajnijim urbanim i poslovnim centrima u zemlji i regionu, a privredi neuporedivo lakši pristup starim ali i novim tržištima. Dobra mreža puteva preduslov je i za još veći nivo stranih direktnih investicija. Hvala svim građevinskim radnicima, bez kojih realizacija ovih projekata ne bi bila moguća. Ti vredni ljudi pokazali su da se izgradnja moderne Srbije i u najtežim trenucima pandemije ne može zaustaviti. Zato ćemo i u budućnosti nastaviti da gradimo Srbiju modernih saobraćajnica i tako dodatno podstaći dolazak novih investitora, kreiranje novih, ali i kvalitetnijih radna mesta sa višim nivoom plata i boljim uslovima rada za naše građane - zaključio je ministar.

Video: Vučić, Zaev i Rama: Tri sporazuma za bolju regionalnu saradnju

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>