• 0
 ≫ 

Znate li ko vam sprema pomfrit u restoranu? Nema osoblja, zato oni "uskaču"

 ≫ 

Lokali u Sjedinjenim Državama su pred velikim izazovom, a poslovi koji su već bili stresni postali su još teži

  • 0
pomfrit Foto: Freepik

"White Castle" je vodeći regionalni lanac restorana brze hrane u SAD, s akcentom na burgerima, koji posluje na 377 lokacija u 13 saveznih država. Postoji od 1921. godine.

Ipak, čini se da je i tamo korona kriza malo jače udarila, nego što se očekivalo.

Šta je problem? Fali im osoblje. Već smo pisali o tom izazovu s kojim se Sjedinjene Države suočavaju ovih dana, pri čemu su duple smene u restoranima, uvedene zbog manjka radnika, postale praksa.

Prema pisanju WSJ, u ovom prehrambenom lancu, usled nedostatka radnika, roboti "uskaču" da spremaju pomfrit. Tamo već neko vreme "radi" robot-kuvar, poznat kao Flipi.

Radi 23 sata dnevno (jedan sat je rezervisan za čišćenje) i radio je skoro neprekidno poslednjih godinu dana. Zanimljivo je i ovo: ne ostavlja nered za sobom, nema prskanja i prosipanja hrane, niti ostavljanja tragova masnoće u njegovom radu.

Kako je rekao Džejmi Ričardson, zamenik predsednika kompanije, "White Castle" je toliko zadovoljan učinkom Flipija da, u partnerstvu sa proizvođačem "Miso Robotics", planira da uvede poboljšanu verziju ove mašine, a to je Flipi 2.0.

To je ideja za još 10 "White Castle" restorana širom zemlje.

Krajem maja tekuće godine bilo je više od 1,3 miliona nepopunjenih radnih mesta u restoranima i hotelima, što je dvostruko više nego godinu dana ranije, prema podacima Ministarstva rada SAD.

Za mnoge restorane preživljavanje trenutne krize vezane za radnu snagu i rastuća inflacija - znači i implementiranje samouslužnih uređaja za naručivanje hrane, kao i drugih alata za automatizaciju nekih poslova koji su direktno usmereni na klijente, a cilj je pojednostavljivanje procesa poput naručivanja onlajn.

Ali, preduzetnici i rukovodioci iz ove industrije takođe pokušavaju da se uhvate u koštac sa većim, čvršćim problemom: automatizacijom same proizvodnje hrane. Komercijalne kuhinje, posebno one u restoranima brze hrane, već dugo koriste automatizaciju ovog ili onog oblika, kako na licu mesta, tako i u pripremi hrane - pre nego što ona uopšte stigne u restoran.

Video: Počela berba kupine, ovo su prve cene

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>