• 4

Protesti urodili plodom: Ostrvska zemlja ozakonila otvaranje malih i srednjih privatnih firmi

Do protesta je došlo usred ekonomske krize

  • 4
Kuba protest Foto: Tanjug/AP

Kubanska komunistička vlada je dozvolila pokretanje malih i srednjih privatnih preduzeća u zemlji, nakon velikih antivladinih protesta prošlog meseca.

Nova pravila nalažu da će firme, u privatnom vlasništvu, od sada moći da zapošljavaju do 100 zaposlenih, piše BBC. Predsednik Migel Dijaz Kanel je istakao da su to "prvi koraci Kube ka naprednijem ekonomskom modelu".

Na odluku je, svakako, dobrim delom uticala i kriza izazvana pandemijom, koja je "naterala" hiljade ljudi da tokom julskih protesta iskažu svoj negativan stav vezan za ekonomsko stanje u zemlji, odnosno krah.

Građani su se primarno žalili na posledice krize i načine na koje se Vlada Kube nosi s tim problemom. Odluka, doneta u petak, smatra se presedanom za Kubu i njene tendencije da krene putem razvoja.

Ipak, pitanje pokretanja privatnih malih i srednjih firmi nije jedino koje su Kubanci otvorili. Naime, prvo su se borili za ukidanje taksi na unošenje hrane, lekova i ostalih potrepština na Kubu, budući da je turizam jedna od najvažnijih grana za ostrvo, a stroge mere su dodatno pogoršale stvar.

Takođe, na nezadovoljstvo Kubanaca uticalo je i to što je šećer "podbacio", tačnije žetva je ove godine bila lošija od očekivane, a poznato je da je šećer najznačajniji kubanski izvozni proizvod.

Video: Štrajk u italijanskoj ispostavi Amazona: Ljuti jer ih kompanija ne štiti od korone

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • nikolas

    9. avgust 2021 | 08:35

    6 DECENIJA AMERICKOG EMBARGA I KOMUNIZAM UCINILI SU SVOJE !!! ZIVI SE TESKO !!!!

  • Gandra

    9. avgust 2021 | 08:24

    Pa pored ovakve vlasti vama sankcije nista ne menjaju. Da zivite negde gde je klima surovija ne bi vas ni bilo

  • Pojasnjenje

    9. avgust 2021 | 09:36

    Kuba ima sankcije SAMO od Amerike, mogu da trguju sa ostatkom sveta, ali neće ?!?! A narodu ne daju da radi sam, zbog rigidnih propisa. Najstupidnija i najsebičnija vlast na planeti. Od kako je počela korona, narod bukvalno nema šta da jede, para i posla nema, a u radnjma koje su i pre korone bile gore nego kod nas za vreme sankcija, sada nema baš nista, ili ne rade.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>