• 6

Gde sve naplaćuju "peškir na plaži"? Kazne su nekoliko stotina evra, trend je krenuo iz ove zemlje

Zemlje poput Italije i Španije uvele su slične kazne, budući da su veoma posećene leti i nije moguće drugačije "kontrolisati situaciju" na javnim plažama

 • 6
Plaćanje kazne za turiste koji čuvaju mesto ostavljanjem peškira

Foto-montaža: Shutterstock

Istra je ove godine "rešila" da razbesni mnoge turiste: najpre paprenim cenama usluga, zatim nedostatkom smeštaja, a onda i naplaćivanjem jedne vrlo neobične kazne.

Ta vrsta "penala" je, međutim, već neko vreme praksa u Italiji i Španiji (Ibica), a reč je o tome da redari iz Medulina svako jutro nose peškire i ležaljke u opštinsko skladište, a ako kao turista želite da ih povratite - morate platiti 50 kuna ili oko 70 evra.

- Na našoj destinaciji u ovom momentu boravi 32.000 gostiju. Zamislite da svaki gost koji je tu "rezerviše" sebi mesto na plaži - naveo je direktor opštine Medulin Enco Crnobori, a preneo je Index.hr.

Ovo pravilo, koje sprovode komunalni redari, uglavnom se odnosi na najposećenije, javne plaže.

Istraživali smo o kakvoj vrsti kazne je reč, odnosno postoji li još negde u svetu?

Kako su pre nekoliko godina pisali svetski mediji, pre svega BBC i Gardijan, zemlje poput Italije i Španije uvele su slične kazne, budući da su veoma posećene leti i nije moguće drugačije "kontrolisati situaciju" na javnim plažama.

Toroks (provincija Malage), Ibica, Livorno (Toskana) samo su neka od mesta gde važi ovo pravilo, a kazne su se kretale na nivou od oko 200 evra. U Toroksu je ova inicijativa uvedena pre šest godina, "fi" za zauzimanje top mesta na plaži iznosio je 30-ak evra.

Ostrvo Ibica, Španija

Ibica / Foto: Pixabay/photosforyou

Po tome se posebno istakla plaža Ferara. I u Italiji je operacija Safe Sea odvratila mnoge turiste od ideje da ostavljaju peškire na plaži kako bi "rezervisali" mesto. U ovome ne prednjači samo Toskana, već i Sardinija, jer se iz sezone u sezonu dešavala ista situacija svakog jutro: dođete na plažu, a sve je puno peškira i suncobrana, pritom, ljudi nema nigde.

Taj trend, odnosno ono što bi Italijani sada opisali kao "zastarelu naviku", počeo je da se širi Italijom posle Drugog svetskog rata, kada su turisti u velikom broju počeli da posećuju Čizmu. Pre nekoliko godina, zvanični čuvari rizorta u Liguriji naplatili su kaznu od 1.000 evra za šest turista koji su postavili 10 peškira pre 6 sati izjutra.

Telegraf Biznis je ovog leta otvorio i pitanje vezano za to postoje li privatne plaže na Jadranu i mogu li vas "naterati" da uzmete ležaljku

Jadransko more

Jadransko more / Foto: Pixabay

Privatne plaže ne postoje. Ako se mogu referirati na slučaj Drvenik Veliki, to nije izolovan slučaj. Često se privatni iznajmljivači reklamiraju da imaju privatne plaže, često se događaju i fizički obračuni zbog postavljanja ležaljki. U slučaju Drvenik Veliki, osim narušavanja javnog reda i mira radi se i o sumnji u počinjenje prekršaja iz članka 114. Zakona o pomorskom dobru i morskim lukama za privredno korišćenje pomorskog dobra bez koncesije - objasnio je Siniša Orlić, iz Uprave sigurnosti plovidbe u Ministarstvu mora i infrastrukture Hrvatske.

- Da bismo shvatili otprilike što je pomorsko dobro i njegov status, moramo znati definiciju pomorskog dobra u Zakonu, a to su unutrašnje morske vode, terirorijalne vode, njihovo dno, podzemlje i deo kopna koji je po svojoj prirodi namenjen opštoj upotrebi ili je proglašen tako, tu spada morska obala, sprudovi i tako dalje. Na pomorsko dobro ne postoji pravo vlasništva, ni država nije vlasnik, samo time upravlja - dodao je.

Video: Osam načina da sačuvate vašu karticu od krađe dok ste na odmoru

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • Ja

  9. avgust 2021 | 21:05

  50 куна је 7 е, није 70.

 • agueroooo

  9. avgust 2021 | 22:35

  Eto vam i peskir i lezaljka.. 😂😂😂Kod kineza novi komplet 10e + burek u pekari.. ☝🏾️😀

 • ...

  10. avgust 2021 | 08:19

  I treba da kupe peskire svako jutro. Kakvo bre cuvanje mesta.

 • Eur: <% exchange.eur %>
 • Usd: <% exchange.usd %>